V Hradci Králové funguje další RE-USE point. Koupí použitých věcí pomůžete vysázet nové stromky

30. září 2021 08:38

Další fungující RE-USE point v Hradci Králové najdou lidé na sběrném dvoře v Plačicích. Odnést si z něj mohou za drobný peníz věc, která se někomu jinému nehodí. Za vybranou částku pak městské lesy vysázejí nové stromky. 

Čtěte také

„V tuto chvíli otevíráme už třetí RE-USE point. První jsme otevírali v našem centrálním sběrném dvoře na ulici Bratří Štefanů. Potom v květnu letošního roku jsme otevřeli RE-USE point ve sběrném dvoře Na Brně," říká ředitel Hradeckých služeb Martin Hušek.

Ze sběrného dvora Temešvár v hradeckých Plačicích si lidé budou moci nově odnést i větší nábytek.
„Už tady máme nějaké skříně, stoly a noční stolky, židle a tak dále."

Princip je jednoduchý, někdo se chce zbavit například skříně, a tak ji do sběrného dvora odveze. Z RE-USE pointu si ji pak někdo jiný může za drobný peníz koupit.
„Záleží, co je to za věc, jak je velká a v jakém je stavu, jestli je poškozená nebo ne. Tedy od toho se odvíjí cena. Máme rámcový ceník a cenu stanovují naši zaměstnanci a obsluha sběrných dvorů."

Částka se pohybuje od 10 do 200 korun. Lidé si ale z RE-USE pointu mohou odnést třeba i sportovní potřeby, nářadí nebo knihy.
„Tyto všechny knihy, které tady máme, měly skončit ve sběrně papíru. A někdo hází knihy dokonce i do černých kontejnerů, což je úplně špatně. Z mého pohledu je kniha nějakou hodnotou, takže je určitě škoda knihy nějakým způsobem likvidovat."

Čtěte také

Částka, kterou zaměstnanci sběrných dvorů v rámci RE-USE pointů vyberou, je darovaná Městským lesům Hradec Králové. Pracovníci pak za tyto peníze vysází nové stromky.

„V loňském roce bylo díky tomuto projektu vybráno téměř 4 a půl tisíce korun. Ty jsme použili na pořízení sazenic dubu a vyšlo to téměř na 600 sazenic," doplňuje Aneta Bůžková z Městských lesů Hradec Králové.

Vysázené stromky teď lidé mohou najít poblíž Stříbrného rybníka.
„Určitě to navazuje na náš dlouhodobý záměr zvyšování druhové pestrosti a především zastoupení listnatých dřevin, díky čemuž jsou pak lesy stabilnější a řekněme, že i trošku připravenější na klimatické změny."

V současnosti už je vybraná částka z RE-USE pointů v Hradci Králové několikanásobně vyšší než v minulém roce a pohybuje se okolo 15 tisíc korun.

Spustit audio

Související