V Hradci Králové stále rezonuje krátký novoroční ohňostroj

5. leden 2016

Vedení města o délce ohňostroje vědělo, říká organizátor novoročního programu v Hradci Králové. Nezvykle krátký ohňostroj trvající jen 86 vteřin pobouřil velkou část veřejnosti i politiky. Novoroční program na Velkém náměstí se tak řešil i na pondělním kolegiu u primátora města.

Celý program tradiční akce První den spolu byl v režii Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti.

Její ředitel Miroslav Franc tvrdí, že vedení města přesně vědělo, jak dlouhý ohňostroj bude: "Samozřejmě, celý projekt byl na základě určitého zadání od města. Dokonce byl projednán už někdy v září na odboru kultury."

Čtěte také

Zpětně ale přiznává, že takto zvolená forma oslav nového roku nebyla nejlepší: "Mě to samozřejmě velmi mrzí a myslím si, že lidé nám jasně dali najevo, že ten koncept, tak jak jsme jej zvolili, nebyl správný."

Náměstkyně hradeckého primátora pro kulturu Anna Maclová z KDU-ČSL říká, že město o tak krátké stopáži ohňostroje nevědělo: "My jsme se bavili o konceptu celého toho dne, takže program jsme znali. Věděli jsme, že bude videomapping, ale nebylo nikde řečeno, jak dlouhý bude ten ohňostroj. Mě osobně to zaskočilo."

K dispozici měla rozpočet celé novoroční akce. V něm bylo uvedeno, že ohňostroj bude stát 50 tisíc korun: "Podle rozpočtu jsem předpokládala, že ohňostroj bude alespoň v tom rozsahu jako v loňském roce."

Unikátní novoroční ohňostroj v Hradci Králové! Krásný nový rok vám všem!

Posted by Český rozhlas Hradec Králové on 1. leden 2016


V loňském roce byl ohňostroj o minutu a 16 vteřin delší a už tehdy zaznívaly názory, že byl krátký.

V dalších letech by tak mělo mít krajské město novoroční ohňostroje delší.

Ohňostroj (ilustrační foto)

K takovému řešení se přiklání i předseda nejsilnějšího opozičního zastupitelského klubu Václav Víška z hnutí ANO: "Minuta a půl je absolutně zbytečná práce a vyhozené peníze. Myslím si, že je to dost krátké na to, abychom oslavili příchod nového roku. Já si myslím, že by ten ohňostroj mohl být delší. Lidé to chtějí, tak roč bychom ten příchod nového roku neuctili tak jak se to dělá běžně ve světě."

86 vteřinový ohňostroj 1. ledna večer sledovali na Velkém náměstí tisíce lidí.

Část z nich po skončení nespokojeně pískala a nesouhlas veřejnost vyjadřovala také na sociálních sítích.

autor: ova
Spustit audio