V Humpolci a Pelhřimově uvažují o založení městské policie

19. červen 2023 06:00

Na Vysočině by mohla přibýt další místa s městskou policií. Aktuálně o jejím zřízení uvažují v Humpolci. Pracovní skupina už chystá plán a na podzim zřejmě půjde záměr do zastupitelstva. O místních strážnících uvažuje i Pelhřimov.

„Když si spočítáme počet strážníků a dnů, kdy budou sloužit, potom se náklady pohybují kolem pěti milionů korun. Jde o pořízení služebního vozidla, vybavení služebny, kamerový systém a výzbroj a výstroj strážníků,“ počítá investice do zřízení městské policie Martin Zábranský z hnutí STAN zastupující Sdružení místních samospráv.

Vstupní náklady jsou sice vysoké, ale jsou jednorázové. Potom musejí města počítat s provozními náklady. „U nás ve Starém Městě, které má 6,5 tisíc obyvatel, se ty náklady pohybují kolem 3,5 milionů korun ročně,“ doplňuje svoji zkušenost Martin Zábranský.

Jedním z problematických míst v Humpolci je park Stromovka, kde se často sdružují například lidé bez domova.  I tuto problematiku by ve městě měli strážníci v Humpolci řešit.

Dva až čtyři strážníci by měli na starosti kromě veřejného pořádku například i dopravu. „Městská policie nemusí být orgánem, který řeší jenom represi. Městská policie může být pomocí pro skupiny obyvatel, které jsou zranitelnější,“ vysvětluje starostka Alena Štěrbová z ANO.

Kdy by se strážníci mohli poprvé v ulicích Humpolce objevit, si poslechněte v reportáži.

Spustit audio

Související