V Jablonném opráší památku největšího rodáka a Komenského pravé ruky

16. říjen 2019

K Janu Amosovi měl tento muž velmi blízko. Vzal si jeho dceru a společně třeba odešli do exilu. Biskup Jednoty bratrské Petr Figulus Jablonský se narodil v roce 1619.

Komenský mu říkal synu. Tak se jmenuje nová publikace, která zrovna vychází. „Zápisky potvrzují, že si ho velmi vážil. Dokonce uvažoval o tom, že by se Petr Figulus postavil do čela Jednoty bratrské. Díky svým mimořádným diplomatickým schopnostem a výborné znalosti skoro všech evropských jazyků připravoval pro Komenského půdu u významných mecenášů a u některých královských dvorů,“ říká starosta Jablonného nad Orlicí Miroslav Wágner.

Bude se slavit?

Letošní 400. výročí narození Petra Figula připomene slavnostní večer v sále kina v pátek 18. října. Hudebně ho na kytaru doprovodí Štěpán Rak. „Rádi bychom připomněli i některé další členy rodiny, kteří se významně podíleli na dějinách Evropy. Třeba Figulův syn Daniel Arnošt Jablonský se stal takovým spojovatelem všech protestantských církví oné rozbouřené doby 17. století, kdy mezi sebou jednotlivá vyznání soupeřila.“

Starosta Jablonného nad Orlicí Miroslav Wágner

Podle starosty se taky díky svému vzdělání stal Daniel Arnošt dvorním kazatelem pruského dvora. „Později společně s Gottfriedem Wilhelmem Leibnizem založili společnost nauk, ze které vzešla německá akademie věd. Do konce života byl jejím čestným předsedou. Rodinu spojoval snubní prsten Jana Amose Komenského, který věnoval své dceři během její svatby s Petrem Figulem. Šperk dodnes existuje a dědí se mezi potomky.“ 

Otevřená je momentálně v Jablonném i putovní výstava Budování mostů. Připravilo ji Národní pedagogické muzeum Jana Amose Komenského. Zachycuje osudy Daniela Arnošta Jablonského.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související