V jihočeské Vesnici roku to žije díky Srdci Jarošova a dalším 17 spolkům

22. červen 2015

Jihočeskou vesnicí roku se stal Jarošov nad Nežárkou. Obec se zhruba tisícovkou obyvatel vyniká bohatým a pestrým spolkovým životem. Jedním ze spolků je Srdce Jarošova, který si předsevzal, že bude spojovat lidi.

Před šesti lety jej založili manželé Pavla a Zdeněk Královi. „Dali jsme si za cíl pomoci místním lidem, aby se mohli navzájem potkat, popovídat si a aby se seznámili ti noví se starousedlíky. Myslím, že se to za těch šest let povedlo,“ říká Zdeněk Král.

Uprostřed vesnice dokonce vznikla odpočinková zóna k setkávání obyvatel. Místní jí říkají hřiště nebo srdce Jarošova a od jara do podzimu se tu snaží alespoň jednou za dva měsíce potkat při nějaké akci.

V srdci Jarošova je mimo jiné koutek s herními prvky pro děti a vrbová chýše. „Je to takové velikánské iglú ze živých prutů, v létě je tam příjemný chládek. Nejprve jsme vlastně ani pořádně nevěděli, co to bude, a nakonec se z toho stal jeden z nejlepších prvků,“ popisuje Zdeněk Král.

Manželé Královi žijí v Jarošově nad Nežárkou deset let a jsou podle svých slov spokojení. „Máme tady všechno, co s malými dětmi potřebujeme - je tu školka, škola, obchod, nemusíme nikam dojíždět. Přistěhovali jsme se před deseti lety, říkali si, že to bude jen na rok, ale nakonec zůstali,“ dodává Pavla Králová.

Kromě Srdce Jarošova působí v Jihočeské vesnici roku dalších sedmnáct spolků.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio