V Jurkovičově vile vám budou oči přecházet

22. leden 2012
Po Česku

I tentokrát navštívíme Jurkovičovu vilu v Brně, která po nedávné rekonstrukci stojí za návštěvu. Dozvíte se, do kdy žil slavný architekt ve svém domě a zda ve vile najdeme originální nábytek, nebo jen kopie.

Víte, že Jurkovičova vila připomíná pohádkovou chaloupku? V sobotním výletu jsme si ji prohlédli a dozvěděli se také něco málo o životě Dušana Jurkoviče.

„Ústředním místem celé vily je schodišťová hala. Jde o jeden z motivů, které Dušan Jurkovič převzal od anglických a vídeňských architektů. Propojovala dům a stmelovala rodinu dohromady,“ uvádí Martina Lehmannová, kurátorka Jurkovičovy vily.

Slavný architekt svou halu navrhl opravdu velmi barevně. Jako takovou secesní divočinu. „Dřevěná konstrukce schodiště byla v zelených barvách s červenými akcenty. Dveře zas byly polepeny tmavě červenou tapetou. Stěny byly nabarveny na světle modrou,“ popisuje Martina Lehmannová.

„Důležitou součástí haly byla také alkovna, výklenek, v němž se nacházela knihovna. Ta měla červenou a žlutou barvu, takže do tmavého prostoru téměř svítila,“ dodává.

Po rekonstrukci, kterou vila prošla v letech 2009 až 2010, se do haly vrátila výrazná barevnost. Byl také odkryt původní strop lazurovaný zelenými barvami. V místnosti můžete vidět i nábytek navržený samotným Dušanem Jurkovičem. Jedná se však o repliky, i když například lustr je původní.

Nábytek ve vile není původní

„V přijímacím salónu jsme se rozhodli využít Jurkovičovy myšlenky a zařídit tu jakousi výstavní místnost. Dušan Jurkovič sice salón využíval, ale současně v něm vystavoval nábytek, který nabízel svým klientům,“ vysvětluje Martina Lehmannová.

Dnes tu můžete vidět soubor nábytku, který Jurkovič navrhl na zámek Molitorov. V dalších místnostech si všimněte výmalby, která byla obnovena podle té původní.

Díky své členitosti působí vila zvenčí větší než je uvnitř. Podle našich měřítek však jde o velikost běžného rodinného domu, v němž bydlel Dušan Jurkovič s manželkou a třemi dětmi. Navíc zaměstnávali hospodyni a komorníka.

„Vila má osm místností. Máme tu centrální halu, vedle níž se nachází přijímací salón. V přízemí bychom našli ještě kuchyň, pokoj, ve kterém bydlela hospodyně, dětský pokoj. Za ním je ložnice rodičů spolu s koupelnou,“ popisuje Martina Lehmannová. „V prvním patře je hostinský pokoj a místnosti, které mají úžasné světlo, takže v nich Dušan Jurkovič mohl pracovat.“

Jurkovičova vila má osm pokojů

Architekt bydlel ve své brněnské vile až do roku 1919. Poté se vrátil na Slovensko a usadil se v Bratislavě. Ve vile poté bydleli různí soukromí majitelé, až ji před několika lety koupila Moravské galerie v Brně. Dnes je v interiérech domu Jurkovičovo muzeum a studijní centrum připomínající tohoto slavného slovenskočeského architekta.


Zobrazit polohu Jurkovičovy vily na větší mapě

Spustit audio