V Kladně se můžete protančit celým víkendem. Budou se tu konat hned dvě Mistrovství České republiky v tanci

12. březen 2024 15:00

O tomto víkendu, tedy 16. a 17. března, se budou konat v Kladně hned dvě Mistrovství České republiky v tanci. Spolupořadatelem celé akce je kladenský taneční klub Tanec Kladno, který založili před šesti lety tanečníci Lukáš Chmelík a Zuzana Dvořáková Šťastná.

Mistři ČR v latinskoamerických tancích Bohdan Kovtun a Adina Kaimlová s trenérem Lukášem Chmelíkem a Zuzanou Dvořákovou Šťastnou z Tanec Kladno

O víkendu proběhne v Kladenské sportovní hale Mistrovství České Republiky v deseti tancích 2024 a Mistrovství České republiky družstev 2024 v latinskoamerických a standardních tancích. Jedná se historicky o první akci, kdy se uskuteční dvě taneční mistrovství ČR během jednoho víkendu.

Jednotlivá mistrovství popisuje jeden z hlavních pořadatelů Lukáš Chmelík. „Mistrovství ČR v deseti tancích je kombinace latinskoamerických a standardních tanců. Páry musí zvládat tyto kombinace na velmi vysoké úrovni. Jsou to tzv. taneční desetibojaři. A co se týká Mistrovství ČR družstev, tak to je taková trošku jiná soutěž. Zde každý pár nezastupuje jenom sám sebe, ale je součástí družstva, kdy každé družstvo tvoří čtyři taneční páry a ty reprezentují svůj taneční klub.“

Mistrovství ČR v latinskoamerických tancích v kategorii Děti II

Diváci uvidí v kladenské sportovní hale standardní i latinskoamerické tance v provedení těch nejlepších, takže to bude velkolepý zážitek. „Ze standardních tanců to budou waltz, tango, valčík, slowfox a quickstep a v latinskoamerických tancích samba, cha-cha, rumba, paso doble a jive. Většinu těchto tanců znají lidé z televizního pořadu StarDance. A co se týká jednoho tance, máme tam takovou raritu. Bude se tančit polka, protože ta se stále udržuje i na Mistrovství ČR v nejnižší dětské kategorii. Takže i tento český klenot můžou diváci vidět,“ popisuje Chmelík.

Kolik párů je do obou mistrovství přihlášeno a na jaké se mohou těšit ceny? Nejen to si můžete poslechnout v rozhovoru s Lukášem Chmelíkem.

V sobotu 16. března přijedou do Kladna nejlepší tanečníci v kategorii 10 tanců (tanečníci tancují latinu i standard), kteří budou soutěžit o tituly mistrů ČR v 6 kategoriích. Celkem se zúčastní 126 tanečních párů od dětí, přes juniory a mládež, až po dospělé.

V neděli 17. března pak přijedou tanečníci z celé ČR a budou soutěžit v rámci družstev. Celkově se mistrovství ČR zúčastní ohromujících 105 družstev, což představuje 420 tanečních párů a 840 tanečníků.

autor: JMys
Spustit audio