V Kladrubech postavili na pár dnů druhý hřebčín. Nejlepší jezdci světa se utkají v Rudolfově poháru

20. duben 2023 10:10

Provizorní stáje, stanové městečko a stovky koní z patnácti zemí. Kladruby nad Labem se teď na pár dní staly středobodem jezdeckého sportu. Začínají tam závody spřežení Rudolfův pohár, na kterých se letos představí ti nejlepší z nejlepších. Chod národního hřebčína se tak na pár dní obrátí naruby.

U kladrubského hřebčína stojí kemp s desítkami obytných vozů a přívěsů. „Pro spoustu lidí je to ohromný zážitek. Mnozí nemají šanci vidět vozataje Boyda Exella a Brama Chardona, protože se nepodívají na velké závody. Já díky tomu, že jezdím velké závody, tak jsem je oba dva viděl. Půjdu se na ně podívat znovu, protože oba dva jsou světoví vozatajové a je radost se na tu jejich práci koukat,“ říká Petr Novák, který pojede s dvojspřežím ze slatiňanského hřebčína.

V kategorii dvojspřeží zaujme jméno vicemistra světa Sandro Koalicka. Kladrubský hřebčín bude reprezentovat v kategorii čtyřspřeží Jiří Nesvačil ml., který se s Kateřinou Neumannovou zúčastní i dvouhvězdové kategorie dvojspřeží.

Jiří Nesvačil junior, Kladruby nad Labem

„Letos se v Kladrubech kromě světových es objevilo v kategorii dvojspřeží i pony, kterého se zúčastním, a kde obhajuji loňské vítězství. Celkem je devět startujících – čtyři Němci, dva Rakušané a jeden Maďar a dva Češi, tudíž je to asi nejvíc nabitá soutěž této kategorie,“ říká Aleš Fiala a dodává: „Kdo nebyl v Kladrubech, tak není koňák. To je srdcovka nás všech.“

Poprvé ve Světovém poháru

Letošní ročník bude výjimečný tím, že je zařazený do Světového poháru, a proto tady nechybí nejlepší závodníci světa. „Musí být vyšší finanční výhry. Je přihlášeno 97 jezdců a jedná se o 260 koní, takže ještě o deset více, než kolik v Kladrubech je. Tady je teď půl tisíce koní,“ popisuje hlavní přípravy ředitel Národního hřebčína Kladruby nad Labem Jiří Machek. Celková finanční dotace závodu je 22 500 EUR.

„Stojíme u kempu, kde jsou mobilní turnajové boxy a hned za stájemi mají jezdci svoje kamiony. Ty používají k tomu, že tam bydlí a mají tam věci. Většinou nepožadují žádné ubytování,“ dodává Machek s tím, že taková konkurence v Kladrubech ještě nikdy nebyla a pro diváky i účastníky to bude obrovský zážitek.

Rudolfův pohár potrvá čtyři dny. Oproti zveřejněnému plánu bude program začínat vždy už v 9 hodin dopoledne, aby bylo možné mimořádné množství účastníků organizačně zvládnout. Slavnostní ukončení je naplánované na nedělní odpoledne. Prohlídky hřebčína budou i o nabitém víkendu beze změn.

autoři: Josef Kopecký , pta
Spustit audio

Související