V Klatovech se přemnožili hlodavci, zasahovat musí deratizátor

23. únor 2024 21:46

Teplo a hlavně dostatek potravy. To jsou ideální podmínky pro rozmnožování hlodavců. Bojují s nimi třeba v Klatovech, kde se přemnožili hned ve dvou lokalitách.

Majitel deratizační firmy Josef Silovský

V Klatovech probíhá už několikátá vlna deratizace, a to kvůli přemnožení hlodavců. Deratizační firma je teď likviduje například u Drnového potoka nebo na náměstí Přemysla Otakara II., v takzvaných Rybníčkách, kde potkani už běžně běhali po chodnících i parkovišti, a dokonce byli schopni vlézt do zaparkovaného auta. Takové venkovní zásahy se ve městě provádí nárazově dle potřeby, na druhou stranu pravidelně dvakrát ročně deratizují Šumavské vodovody a kanalizace kanalizační ústí a potrubí.

„Rozmístili jsme deratizační boxy s návnadou. Jsou uzamykatelné, aby se do nich nedostal necílový druh, a krabička má vždy otvory takových rozměrů, aby do ní mohl prolézt potkan. Nástraha je umístěna na trnu, aby ji hlodavec neodtáhl,“ popisuje majitel deratizační firmy Josef Silovský. Téměř dvouměsíční zásah už přináší své výsledky. Na jeho účinnost nicméně nemá vliv jen samotné provedení, ale také chování občanů. Je třeba dodržovat pořádek, čistotu, pravidelně vyvážet odpad nebo v rámci domácnosti co nejméně potravin splachovat do odpadu.

Potkan

Podle vedoucího oddělení epidemiologie Krajské hygienické stanice Miloše Vrátníka hlodavci mohou přenášet rovnou několik onemocnění. Nejčastěji se jedná o leptospirózu, salmonelózu nebo tularemii. Jsou také přenašeči blech a klíšťat, jimiž mohou nakazit domácí mazlíčky. Riziková bývá i kontaminace potravin trusem hlodavců nebo kontakt jejich moči a výkalů s lidskou pokožkou.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio