V Klatovech už připravují vánoční strom, který bude letos zdobit náměstí

28. listopad 2023 21:51, aktualizováno

V Klatovech v úterý porazili letošní vánoční strom, kterým je smrk pichlavý. Teď už stojí na náměstí a pracovníci technických služeb ho postupně zdobí.

Klatovský vánoční strom vyrostl v areálu státní veterinární správy v Gorkého ulici

Ještě v úterý ráno smrk rostl v areálu státní veterinární správy v Gorkého ulici. Svojí velikostí a také tím, že se nacházel těsně u budovy, už ale ohrožoval okolí a bylo třeba ho porazit. Svým vzhledem – je rovný a pravidelně rostlý – zaujal pracovníky technických služeb města, kteří každoročně vybírají ten pravý vánoční strom ve spolupráci s odborem životního prostředí, kam chodí žádosti na kácení stromů mimo les. Smrk byl v jejich hledáčku už od jara.

Klatovský vánoční strom

Nyní se smrk pichlavý zdobí a pod něj se instaluje ještě tradiční klatovský betlém. Jako každý rok i letos přibyde do betlému novinka. „Jeho tvůrce Petr Štýs pro nás tentokrát vytvořil dřevěnou zvoničku. Do ní vložíme zvon, který byl původně zavěšen přímo v bráně, ale od letoška bude právě ve zvoničce tvořit součást betlému,“ prozradil místostarosta Klatov Martin Kříž. Vánoční strom se poprvé rozsvítí v pátek 1. prosince v 18 hodin.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio