V klatovském Pavilonu skla začíná jarní úklid, umyjí tam stovky cenných exponátů

17. březen 2018

Co se používá na mytí vzácného historického skla a jak složité je otevřít vitríny, které chrání přes 150 kilogramů těžké skleněné tabule? V Pavilonu skla v Klatovech před sezónou začal velký úklid. Zaměstnanci tam musejí umýt a vyčistit stovky vzácných skel. Práci jim ale komplikují speciální vitríny.

Stovky vzácných skel ze zaniklé sklárny Lötz ze Šumavy umyjí před novou sezonou v Pavilonu skla v Klatovech. Není to ale jednoduché. V pavilonu nejsou klasické otevírací vitríny, exponáty jsou vystavené po celém obvodu za jakousi pevnou zvlněnou skleněnou zdí. A odstranit ji umí jen speciální firma, která ji také vyrobila. Mimochodem je to ta samá firma, která vyrobila například i novou bezpečnostní vitrínu pro korunovační klenoty.

„To sklo má tak kolem 150 kg, je to bezpečnostní connexové sklo a je zabezpečeno zvrchu takovými speciálními vruty. Musí se odšroubovat to zajištění nahoře, dají se dvě přísavky, dvě nahoru dvě dolů a celé sklo, které sedí v drážkách, se musí nadzvednout a pak spustit pomalu dolů," popsal komplikovaný a náročný postup vedoucí skupiny odborné firmy Marcel Pígl.

Na vyndání jednoho takového skla je podle něj zapotřebí pěti lidí, kteří musejí ohlídat, aby neprasklo. Výroba tohoto speciálního skla totiž pak může trvat i dva měsíce. Údržba exponátů a vitrín v klatovském Pavilonu skla je vcelku složitý proces a i proto se expozice čistí jen jednou za dva roky. Je to také bezpečnostní riziko a při práci s cennými exponáty je třeba postupovat s maximální opatrností.

„To víte, že to jsou nervy. Mám nerva týden před tím, a pak se z toho ještě týden vzpamatovávám. Je to takové dramatické," řekla k celému procesu kurátorka Pavilonu skla v Klatovech Jitka Lněničková.

K mytí vzácného skla poslouží i kartáček na zuby

Samotné mytí jednotlivých exponátů má v klatovském Pavilonu skla na starost restaurátorka Karolína Vítovcová. Na rozdíl od běžného nádobí ale nemůže využít žádnou myčku ani saponát. Vzácné sklo se čistí v destilované vodě. Jednotlivé kusy je třeba umýt ručně ve škopku, využít je možné jen velmi šetrné pomůcky jako např. jemné štětečky anebo také kartáčky na zuby.

„Je to složitější než mytí obyčejného nádobí doma. Používám všechno možné. Kartáčky na zuby jsou výborné - různé tvrdosti, protože některá špína je odolná," vysvětlila Karolína Vítovcová.

Celkem musí projít rukama restaurátorky během takového úklidu 850 kusů vzácného skla. A vyčistit a upravit se musí i samotné vitríny.

„Musíme to nejdřív všechno vyndat, vyčistit. Máme to vypodložené, aby to pěkně sedělo," uvedla pracovnice Pavilonu skla Marie Kubalíková.

Během úklidu se současně také rozšiřuje expozice Pavilonu skla. Návštěvníci tam uvidí zhruba stovku nových exponátů. Údržbu exponátů a vitrín musejí pracovníci dokončit během soboty. Pavilon skla v Klatovech se tak pro návštěvníky opět otevře v neděli 18. března.

autoři: en , sch
Spustit audio