V Královéhradeckém kraji bylo zrušeno 15 poboček České pošty. Nejvíce se to dotklo krajského města

25. srpen 2023 07:36

Na konci prázdnin to budou dva měsíce, co Česká pošta zrušila kvůli úsporám 300 svých poboček. V Hradci Králové bylo uzavřeny poštovní úřady hned na šesti místech. Původně jich mělo být dokonce sedm, ale hradeckému magistrátu se podařilo vyjednat, že pošta na největším hradeckém sídlišti na Benešově třídě zůstala zachována. 

Čtěte také

„Já jsem posílala balíček a trvalo to hodinu. Teď jsem to počítala. Chodím sem nyní častěji, protože moji poštu na Pražské třídě zrušili. Takže ty fronty tady zažívám pravidelně,“ okomentovala situaci na hradecké poště u hlavního nádraží paní Naďa.

„Čekám tady už 50 minut.
„U mne to je zhruba také tolik.
„Já to mám stejně, a to chci jen úředně ověřit podpis.
Celkem tu čeká asi 30 lidí. V pondělí a ve středu zažívají úředníci jak tady, tak na poště na největším hradeckém sídlišti na Moravském předměstí, kde od 1. července zůstala ze tří jediná pobočka, největší nápor.

Čtěte také

Já se k odbavení dostávám asi po 40 minutách. Při pondělku je to prý zcela běžné. Obavy, jak to bude v září, až skončí dovolené, má sama poštovní úřednice. Nezřídka jí prý zákazníci za dlouhé čekání častují nadávkami.

Na poště nyní pracuje 19 zaměstnanců, personálně ji posilovat podle Matyáše Vitíka z tiskové oddělení České pošty neplánují. „V průměru je klient České pošty odbaven do 5 minut. Samozřejmě v určitých špičkách, kdy je na poště více lidí, tak ke tato doba překročena.

Čtěte také

Kdo nechce čekat, má podle Matyáše Vitíka využívat rezervaci na konkrétní čas. „Naučili se s tím pracovat i senioři a objednávají se přes internet na konkrétní čas a službu. Ihned po příchodu na pobočku zadají číselný kód do vyvolávacího systému a v momentě, kdy se ta jejich přepážka uvolní, tak jdou okamžitě na řadu.

Službu zatím využívá jen asi jeden a půl procenta zákazníků České pošty. V Královéhradeckém kraji funguje na 14 pobočkách - jsou mezi nimi všechna okresní města a hned tři místa v krajském městě, pobočka na Benešově třídě v Hradci Králové k nim však nepatří.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související