V kronice Vrábče se píše o vyvařovací akci, tragédiích, socialistickém snažení i současných problémech

25. červenec 2020

Od roku 2009 píše kroniku obce Vrábče na Českobudějovicku Ludmila Hálová. K tomu navíc vede pamětní knihu vítání občánků a přispívá do místních listů zajímavostmi z historických zápisů.

Historie Vrábče je dobře zmapovaná, dochovalo se několik kronik. Místní si tak i po mnoha letech můžou přečíst například text řídícího místní školy o slavnostní náladě roku 1918.

Dozví se také řadu zajímavostí, třeba o vyvařovací akci na konci 30. let minulého století. „Zdejší učitelky vařily pětkrát do týdne dobrou sytou polévku, denně uvařily 60 litrů. Tahle akce měla velký význam, protože většina dětí byla přespolních a teplá polévka se stala hitem, obzvláště v zimě,“ říká Ludmila Hálová.

Zápisy v kronice Vrábče z počátku minulého století připomínají dvě tragédie – požár domu a utonutí jedenáctiletého chlapce při koupání na jezu. Později místní kronikáři popisovali například to, jak se podepsalo počasí na úrodě, ale třeba také úspěchy socialistického snažení v zápisech poplatných době.

Sama Ludmila Hálová se v posledních letech zmínila mimo jiné o účasti obce v soutěži Vesnice roku, ale upozornila i na to, co se jí nelíbí. „Máme novou zástavbu kolem vesnice, kde se ale hodně lidí nepřihlásilo k trvalému pobytu, což je pro obec nevýhodné. Tak jsem k údaji o počtu obyvatel přidala takovou poznámku, že desítky lidí tu nejsou hlášené, užívají veřejných služeb, ale obec na ně nedostává příspěvky od státu,“ uvádí.

autoři: Petr Kronika , Andrea Poláková
Spustit audio

Související