V Libereckém kraji výrazně stoupla kyberkriminalita. Policisté v roce 2022 řešili i pět případů denně

14. únor 2023 12:05

Stejně jako v celém Česku, přibylo i v Libereckém kraji v roce 2022 případů kriminality. Policisté jich řešili 8 399, o téměř 28 procent více než v roce předchozím. V přepočtu na obyvatele byl region v celostátním srovnání třetí nejhorší. Víc trestných činů policisté zaznamenali jen v Praze a Ústeckém kraji.

Čtěte také

Ve srovnání s předešlým „covidovým“ rokem policie zaznamenala značný nárůst kyberkriminality. Celkově o zhruba 70 %, pokud z toho vyjmeme například podvody, jejich počet stoupl o 90 %. Jedná se o činy, které jsou páchané v počítačovém prostředí.

Zatímco v roce 2021 policisté řešili celkem 545 případů, v roce 2022 to bylo 918. Znamená to, že jich denně řešili 4 až 5. „Obětmi těchto činů se stávají i lidé, kteří nemají na účtu ani korunu. Na účtu má většina lidí sjednanou možnost úvěru, pachatel tedy za vás dálkově uzavře úvěr, a vám zbyde škoda, kterou splácíte i několik let,“ popsal krajský policejní ředitel Libor Špráchal, podle kterého se pachatelé nejčastěji zaměřují právě na prolomení důležitých údajů k bankovním účtům.

Škoda, kterou pachatelé v kyberprostoru napáchali v rámci Libereckého kraje, se za rok 2022 vyšplhala k téměř 100 milionům korun. Celkově pachatelé v kraji způsobili škody za téměř 470 milionů.

Úplně nejvyšší počet trestních činů, a to 665, bylo případů maření výkonu úředního rozhodnutí. Příkladem může být třeba nenastoupení do vězení. Hned za tím jsou krádeže vloupáním, pak podvody, hned za tím krádeže v obchodech a pak ohrožení pod vlivem drogy nebo alkoholu.

Mezi další patří například padělání, úmyslné ublížení na zdraví nebo úvěrové podvody. Oproti roku 2021 policisté v roce 2022 řešili o 54 násilných trestných činů více. Staly se dvě vraždy, jedna v květnu v Jablonci nad Nisou; druhá v září v libereckých Kateřinkách.

Trestných činů, kdy pachatel ukradl peníze seniorovi, když se vydával za jeho vnuka, nebo se vydával za servisního technika, naopak rapidně ubylo. Podle policistů je to i různými preventivními programy a medializováním případů.

O téměř 62 % narostl počet majetkové trestné činnosti, jak krádeží vloupáním do domů nebo chat a chalup, tak i prostých krádeží.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související