V Libině skončila rekonstrukce památkově chráněné Langerovy vily. K čemu budou její prostory nově sloužit?

7. srpen 2023 14:04

V Libině na Šumpersku skončila zhruba po roce rekonstrukce novorenesanční Langerovy vily. Památkově chráněná budova má nové podlahy a veškeré interiéry. Brzy opět začne sloužit obyvatelům, vrací se tam knihovna a základní umělecká škola. Nově bude lákat na výstavy, koncerty nebo akce místních spolků.

Například suterén Langerovy vily bude nově sloužit jako komunitní centrum. Proměny se dočkal i zbytek vily. Zrenovované prostory v prvním patře budou od září sloužit výuce základní umělecké školy. Nově ale umožní taky pořádání výstav. V přízemí pak vznikla nová obřadní síň.

„Bylo tady první vítání občánků Libiny, které se kvůli tomu, že jsme obřadní síň neměli, oddalovalo. Potom tu už byla i svatba,“ říká nezávislý starosta Libiny Aleš Skála.

Prostory v přízemí Langerově vily slouží knihovně

Do svých původních prostor v přízemí se z provizorních vrátila taky obecní knihovna, která dostala moderní vybavení a nábytek.

Rekonstrukce Langerovy vily stála podle starosty Aleše Skály zhruba 20 milionů korun. Většinu nákladů pokryla dotace.

Slavnostní otevření ve druhé polovině září 

Na druhou polovinu září vedení obce plánuje slavnostní znovuotevření Langrovy vily spojené se dnem otevřených dveří.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související