V Litovli připravují poslední etapu oprav silničního průtahu. Jaké dopravní komplikace řidiče čekají?

2. březen 2023 12:20

Dělníci začínají v Litovli připravovat poslední etapu oprav silničního průtahu. Jedná se o úsek na příjezdu do města ve směru od Olomouce. Rekonstrukce odstartuje v pondělí 13. března a potrvá do konce června. Řidiče budou v mezidobí čekat dopravní komplikace.

U kruhového objezdu v Olomoucké ulici v Litovli už jsou rozmístěné značky upozorňující na stavební práce a dopravní omezení. Jde o přípravu na zahájení dopravně nejkomplikovanější částí oprav průtahu městem. Obavy z nich má paní Stanislava z litovelské místní části Rozvadovice. „Uvidíme, kudy budeme jezdit. Bude to pro nás nepříjemné, protože budeme to muset objíždět zase na dálnici. Jezdíme sem nakupovat, protože u nás v Rozvadovicích není obchod,“ říká paní Stanislava.

Do oprav krajské cesty investuje olomoucké hejtmanství. Jde o poslední část rekonstrukce průtahu Litovlí. Opravovat se bude nejdříve asi 200 metrů dlouhý úsek Olomoucké ulice. „Je tam benzinová stanice. Tam bude umožněn vjezd zákazníků plus lidem, kteří v té ulici bydlí, ale z kruhového objezdu se tam bude moct jenom najíždět, už ne vracet. K návratu do města potom budou muset využít objízdnou trasu do Unčovic a po dálnici, kde je zas domluveno využívání této dálnice jako objízdné trasy,“ přibližuje nezávislý místostarosta města Lubomír Broza.

Na opravu v Olomoucké ulici pak na začátku dubna dělníci navážou rekonstrukcí v ulici Palackého. „Tento úsek už se nedá žádným způsobem objet, takže jsme se s Olomouckým krajem dohodli, že tam umožní vjezd na semafory. Ty budou chvíli svítit z jedné strany, chvíli z druhé. Tento úsek bude zavřený do 30. června,“ dodává Broza.

Všechny na tuto komplikaci upozorňujeme a budou se tomu muset na ty tři měsíce přizpůsobit.
Lubomír Broza, nezávislý místostarosta Litovle

Po dobu oprav tak bude ve směru z Olomouce podle Brozy nejjednodušší příjezd do Litovle přes olomoucký Chomoutov a Pňovice. Z Mohelnice pak při snaze vyhnout se stání na semaforech bude lepší jet přes Mladeč a Nové Zámky. Řidiči by přesto měli počítat s dopravními komplikacemi. Může docházet i ke zpoždění autobusů, které úsekem projíždí. „Čekají nás jednání se školami. Všechny na tuto komplikaci upozorňujeme a budou se tomu muset na ty tři měsíce přizpůsobit,“ uvádí Broza.

Veškeré opravy mají být podle plánů hotové nejpozději 30. června. Olomoucké hejtmanství investice do celého úseku mezi Unčovicemi a Litovlí přijde na více než 115 milionů korun. Bezmála 85 pokryje dotace a malou část také příspěvek města.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související