V Ludmírově na Prostějovsku skončila oprava silničního průtahu. Na havarijní stav cesty si nejen řidiči stěžovali několik let

16. duben 2024 10:44

Silničáři dokončili v Ludmírově rekonstrukci silničního průtahu. Obec leží v oblasti Konicka, kde si šoféři a starostové dlouhodobě stěžují na neutěšený stav cest. Letos se dočkají ještě dalších oprav, třeba silnice mezi Konicí a Stražiskem.

Silnice, která vede obcí Ludmírov, byla roky v havarijním stavu. „Byla v hrozném stavu, byly tam výtluky. Jsme rádi, že oprava dopadla. Teď je to sto a jedna. Jedná se o 800 metrů od značky po značku obce Ludmírov,“ popisuje Jiří Tichý, nezávislý starosta Ludmírova na Prostějovsku.

Na důležitost opravy právě této cesty podle Michala Obrusníka, starosty Konice za Starosty a nezávislé, upozornili hejtmanství starostové všech obcí z Konicka. „Uvědomme si, že ta cesta přivádí lidi k lyžařskému středisku v Kladkách na Prostějovsku, takže ji nevyužívají jenom místní,“ zmiňuje Obrusník.

Podle Radomíra Všetičky ze správy silnic Olomouckého kraje byl úsek vedoucí Ludmírovem poslední částí větší rekonstrukce silnice vedoucí mezi touto obcí a nedalekými Kladkami. „Dohromady to stálo 120 milionů korun včetně DPH. Realizace začala v roce 2017, další část se dělala v roce 2020 a poslední až teď. Takže natřikrát,“ vysvětluje Všetička.

Silnice na Prostějovsku, kam patří právě i ty z Konicka, jsou podle něj ale dál ve špatném stavu. „Jsou to většinou silnice třetí třídy, které jsou z 67 procent v havarijním stavu. Dalších sedm procent v nevyhovujícím stavu. Takže jenom kolem 25 procent je tady jakž takž ve vyhovujícím stavu,“ dodává Všetička.

Nová silnice v Ludmírově na Prostějovsku

Hejtmanství na Prostějovsku letos plánuje deset oprav silnic a mostů. Je mezi nimi například i silnice třetí třídy vedoucí z Konice přes Křemenec do Stražiska. Aby kraj dokázal opravit všechny silnice druhých a třetích tříd, potřeboval by investovat téměř 30 miliard korun. V letošním roce na rekonstrukce vyčlenil více než miliardu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související