V Luži na Chrudimsku ráno opět začal platit stav ohrožení

21. červen 2020 10:16

Řeka Novohradka se v obci Luže na Chrudimsku místy vylila z koryta. Zatopené jsou louky, zahrady.

Voda z řeky ale domy zatím nezaplavila, řekla v 11:00 ČTK starostka Luže Veronika Pešinová. Podle ní se ale spodní voda dostala do desítek sklepů. Novohradka v Luži ráno opět přesáhla 3. stupeň povodňové aktivity.

"Řeka kulminuje, naštěstí se zatím vylila jen na zahrady a louky, do domů se zatím nedostala," řekla v 11:00 starostka Pešinová.

Podle původních informací uvedených dopoledne na webu společnosti Povodí Labe přesáhla hranici 3. stupně i říčka Doubrava v Pařížově na Chrudimsku. Později ale tento údaj vodohospodáři s odkazem na technickou závadu webu stáhli. Dále po proudu řeky Doubravy ve Žlebech platí první povodňový stupeň.

Druhý stupeň zůstával dopoledne na Novohradce v Úhřeticích na Chrudimsku. Na prvním stupni SPA byla dopoledne Chrudimka v Hamrech, v Přemilově, Padrtech na Chrudimsku a také říčka Loučná v Cerekvici nad Loučnou na Svitavsku.

Hasiči v Pardubickém kraji v souvislosti s lokálními záplavami evidují od sobotních 19:00 do nedělních 07:00 deset událostí. Čerpali vodu ze zatopených sklepů, garáží, domů, čistili splavy. Nejvíce zásahů měli na Chrudimsku, Orlickoústecku a Svitavsku. "Nebyla nutná žádná evakuace," uvedla dnes dopoledne mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

autor: nov | zdroj: ČTK
Spustit audio