V Městské knihovně v Praze proběhl osmý ročník festivalu o duševním zdraví a mysli Na hlavu

5. březen 2024

Národní ústav duševního zdraví znovu uspořádal Festival Na hlavu. Festival se zaměřením na duševní zdraví a mysl proběhl mezi 29. únorem a 3. březnem v Městské knihovně v Praze. „Motivace byla otevřít debatu o duševním zdraví. Snížit stigmatizaci, která se s duševním onemocněním pojí. Lidé, kteří se potýkají s nějakým duševním onemocněním často zažívají pocit stresu z toho, že o svém onemocnění nemohou mluvit a stydí se,” vysvětluje Pavla Chlebounová z Festivalu Na hlavu.

Letošní 8. ročník zvolil jako ústřední téma diverzitu. Program nabídl panelovou diskuzi Neptej se mě jen na to, která se zaměřila na výzvy komunikace o duševním zdraví a nemoci v médiích. Jedním z diskutujících byl i moderátor magazínu Balanc na Radiu Wave Petr Bouška. Debata proběhla v sobotu 2. března od 17:00. Více o festivalu najdete na jejich webových stránkách

Které filmy, divadelní představení nebo přednášky na letošním ročníku Festivalu Na hlavu byly těmi stěžejními? Jak si aktuálně stojí debata o duševním zdraví v českém kontextu? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.