V MF Dnes záměrně ubylo politiky, říká bývalý zástupce šéfredaktora Buchert

9. říjen 2019

Novinář Viliam Buchert odešel z postu zástupce šéfredakora MF Dnes tři roky před příchodem Andreje Babiše (ANO). Není jeho podporovatelem, ale premiérovy zájmy v médiích chápe. 

Dlouholetý novinář tohoto deníku a později také týdeníku Reflex, který se pokusil o politickou kariéru, se pak opět vrátil do novin. O Babišově nákupu médií říká: „Myslím, že krok to byl logický, protože se v politice samozřejmě vyplácí.“

Čtěte také

Host Osobnosti Plus komentuje i to, jak se vyprofilovala současná podoba MF Dnes. 

„Začala se méně věnovat politice. Občas tam něco je, ale ne tolik, kolik by si tak velké noviny zasloužily. To je podle mě záměr.

Tedy zásadní je vlastně to, že tam něco není, než co za zprávy tam je. A to je, myslím, to, v čem vydavatel média ovlivňuje,“ vysvětluje a dodává, že ovlivňovat noviny ze strany vydavatele je normální. V Thajsku je prý také premiér, který vlastní média.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Viliam Buchert bude mluvit také o změnách svých názorů i o programu ‚antiBabiš‘.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.