V Moravské Třebové začali třídit i plechovky, speciální kontejnery k tomu nepotřebují

4. únor 2019 11:40

Moravská Třebová na Svitavsku rozšířila možnosti separování odpadu. Lidé tak mohou do kontejnerů třídit také plechový odpad, oleje a tuky.

„V poslední době jsme zaregistrovali připomínky veřejnosti k absenci sběrných nádob na třídění plechovek, oleje a bioodpadu. Aktivita občanů pomáhá zlepšovat separační systém,“ řekl mluvčí města Václav Dokoupil.

Plast a hliník dohromady

Město domluvilo s odběratelem odpadu, že kontejnery na plast lze nově využívat i pro nápojové obaly a obaly z plechu a hliníku. Třídění na plastové, hliníkové a kovové obaly zajistí pracovníci odpadové firmy až na separační lince.

03608359.jpeg

Speciální nádoby na tuk a olej jsou v ulicích Nové Sady, Jiráskova, Dukelská, Marxova, Zahradnická, Sušice, Boršov. Použitý olej má být v uzavřených PET lahvích.

Moravská Třebová změnila systém třídění odpadů v polovině roku 2017. Domácnosti ho třídí do pytlů s čárovým kódem, za to mají slevu. Navíc město rozdalo obyvatelům kompostéry. Podle statistiky ze sklonku loňského roku se do motivačního systému zapojilo zatím 72 procent lidí z rodinných domů a 55 procent z bytových domů.

Motivační systém mají také v Ústí nad Orlicí a Letohradu. Separování odpadů je i tak pro města ztrátové a za likvidaci odpadu doplácejí. Lidé nejčastěji ve městech platí za popelnice 500 až 600 korun za osobu a rok.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související