V Moravskoslezském kraji opět zdražuje voda a teplo, v řadě měst i svoz odpadu

2. leden 2024 08:40

Více peněz za popelnice a zpracování opadu vydají letos domácnosti v Moravskoslezském kraji. Radnice mnohých měst a obcí zvedly poplatky. Lidé si připlatí také za vodu.

Počet obcí a měst v regionu, které se pro navýšení plateb rozhodli, je letos poměrně vysoký. Někde si lidé připlatí řádově o desetikoruny, většinou to je ale o stokoruny.

Poměrně hluboko budou muset letos sáhnout do peněženek obyvatelé Havířova. Tam radnice na letošek určila částku 1092 Kč na hlavu, dosud tam lidé platili 672 Kč. V Třinci se poplatky za odpad zvedají na 900 Kč ze 720, v Ostravě na 720 z 498 korun. Opavané to budou mít za 900 Kč místo 660 Kč.

Nezdražuje naopak Frýdek-Místek a řada měst nabízí slevy pro děti a seniory.

V menších obcích se často objevuje trend čipovaných vážených popelnic, aby lidé byli motivovaní k většímu třídění odpadu. A zaznamenali jsme i případy rušení sběrných hnízd v obcích, aby tam třeba nejezdili přespolní nebo chataři či dokonce firmy.

Radnice zvyšování cen odůvodňují rostoucími náklady na svoz a zpracování, do čehož se promítají hlavně energie. A pak taky se zvyšují poplatky za skládkování už nevyužitelného odpadu. Tam, kde zdražovaly mírněji, často mluví o tom, že je to právě jen díky třídění odpadu.

Vyšší ceny i za vodu, teplo a nájem

Lidé si připlatí i za vodu. Severomoravské vodovody a kanalizace, které jsou klíčovým dodavatelem v regionu, zvedly cenu kubíku vody o 14,23 Kč. Ostravské vodárny a kanalizace pak o 12,43 Kč.

Podraží i nájemné u společnosti Heimstaden, které patří asi 40.000 někdejších hornických bytů. Lidé samozřejmě mají různé smlouvy, ale podle firmy půjde průměrně zhruba o 8,5 procenta. U nově modernizovaných bytů může jít o větší částku.

A připlatí si i lidé, kteří mají teplo od společnosti Veolia, kde zdražení bude představovat zhruba 100 Kč za gigajoule. V průměru má jít o 230 Kč měsíčně na domácnost. Zdražování avizovala i ČEZ Teplárenská.

Spustit audio