V nepřímé volbě by někdo jako Čaputová neuspěl, tvrdí Jiří Pospíšil (TOP 09)

3. duben 2019

Vítězství liberální kandidátky Zuzany Čaputové v prezidentských volbách na Slovensku vrhá nové světlo na přímou volbu. Posiluje volba, kterou mají v ruce přímo občané, populistické prvky v politice, nebo se na příkladu Slovenska ukazuje, že jsou takové obavy zbytečné?

„Český systém není vytvořen pro přímou volbu... U nás ani na Slovensku prezident velké pravomoci nemá… Uvidíme, kam tato volba liberální kandidátky povede,“ uvedl v pořadu Pro a proti poslanec Marek Benda (ODS).

Ten se omluvil, že kdysi hlasoval pro přímou prezidentskou volbu. „Vedlo to k jisté destabilizaci systému... Takže prezident, protože má pocit, že je přímo volen občany České republiky, má tendenci si uzurpovat pravomoci, které z ústavy úplně nevyplývají.“

Z toho, že se Čaputové, o které vlastně moc nevíme, podařilo trefit nějakou vlnu odporu proti Robertu Ficovi a vládě,… bych nedělal závěry o tom, že jsou na tom s politickou kulturou na Slovensku lépe než my... Musíme se snažit hledat kandidáty, kteří by byli volitelní a měli šanci proti další vlně populismu, která nepochybně přijde po Miloši Zemanovi.
Marek Benda

Poslanec připomněl, že po první volbě Miloš Zeman také říkal, že chce být svorníkem české společnosti. „Ale až pak se ukázalo, že si to představuje tak, že některé části společnosti vyloučí a začne s nimi bojovat.“

„Možná se ve srovnání se Slovenskem necítíme tak ohroženi. Kdybychom se opravdu cítili ohroženi, tak nás to do jednoho houfu sežene. Ale tady máme pocit, že se zase nic moc neděje a holt jednoho Babiše s Milošem Zemanem přežijeme,“ konstatoval Marek Benda (ODS).

Žádná volba není dokonalá

„Slovensko ukazuje, že už podruhé si vybralo do čela státu zajímavou osobnost... To svědčí o tom, že samotný způsob volby nemusí vést k tomu, že se generují populističtí nebo sporní kandidáti,“ soudí europoslanec a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Podle něj vše závisí na politické kultuře a samotných kandidátech. „Nejsem příznivcem toho, že když jsme si zvolili Miloše Zemana, tak uvažujeme teď o tom, jestli by nebylo dobré se vrátit k nepřímé volbě a zapomínáme, jaké problémy se při ní ukázaly.“

Prezident Miloš Zeman se často chová mimo ústavní prostor, abych nemusel říkat protiústavně. Ale to je dáno jeho charakteristikou a jeho ofenzivním politickým stylem. Kdyby byl zvolen nepřímou volbou skrz parlament, tak by se choval podobně... Příklady z jiných evropských zemí ukazují, že lze skloubit přímou volbu prezidenta a parlamentní systém, a vítězí kandidáti, kteří toto respektují.
Jiří Pospíšil

Žádná volba není dokonalá, taková je politická realita, upozornil europoslanec. „Nemalujme narůžovo, že by nepřímá volba byla řešením současné situace u nás. Opět by se projevily problémy... Václav Klaus byl zvolen až po devíti kolech volby a po mnoha kauzách a kauzičkách.“

„Navíc, někdo jako paní Čaputová by při nepřímé volbě parlamentem podle mého názoru neměl šanci. U přímé volby je šance, že i takhle zajímavá osobnost se může stát hlavou státu,“ shrnul Jiří Pospíšil (TOP 09).

autoři: Veronika Sedláčková , oci
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.