V Novém Bydžově bude pořádek v ulicích monitorovat dalších deset bezpečnostních kamer

29. srpen 2013

Kamerový systém, díky němuž mohou strážníci a policisté lépe monitorovat pořádek v ulicích, se v Novém Bydžově podle tamní radnice osvědčuje. Nyní město získalo peníze na jeho druhou etapu. Ve městě by mělo přibýt dalších deset kamer.

„Teď se nacházíme v největším parku našeho města, v parku u svaté Trojice, teď tady jsou tři kamery,“ říká novobydžovský místostarosta Bohumil Orel.

Právě v tomto parku podle něj docházelo před dvěma či třemi k největšímu počtu přepadení, proto se město rozhodlo udělat několik opatření. Radnice například ustavila bezpečnostní komisi, navýšila počet strážníků a především vybudovala kamerový systém.

„Nám se podařilo v loňském roce, a to díky dotaci ministerstva vnitra, zřídit dvacet kamer po celém městě. V tomto roce jsme získali další dotaci z ministerstva vnitra na takzvanou druhou etapu. V této etapě počítáme s minimálně deseti dalšími kamerami,“ poznamenává Orel.

Právě kamery podle místostarosty pomohly snížit kriminalitu v Novém Bydžově.

To potvrzuje i Radek Černík z tamní městské policie. „Kamerový systém určitě pomáhá, protože za ty dva roky máme stabilizovanou situaci, co se týká trestných činů i přestupků. Policie řeší hlavně drobné krádeže, opilství na veřejnosti a menší výtržnosti, ale závažnější trestné činy, tak nemáme žádný podnět, že by se řešily,“ doplňuje Černík.

Město nechce zůstat jen u tří desítek kamer, ale plánuje pokračovat v jejich rozšiřování dál, aby jimi bylo pokryté co možná největší území města.

Bydžov není jediným městem v Královéhradeckém kraji, které plánuje zavedení či rozšíření kamerového systému. Dvě nové kamery budou brzy sloužit v Hradci Králové a nově budou kamery snímat ulice v Opočně na Rychnovsku.

autor: Bohuslav Štěpánek
Spustit audio