V Nových Heřminovech bourají další domy, které stojí v cestě nové přehradě

3. listopad 2020 14:20

Až do konce listopadu potrvá další bourání domů pro stavbu plánované přehrady v Nových Heřminovech na Bruntálsku. Výstavba nádrže k regulaci vody v období sucha i povodní měla původně začít letos. Práce se ale o několik let posouvají. Povodí Odry nemá stále vykoupené všechny pozemky a obec se snaží stavbu nádrže blokovat.

„Nechceme, aby nám tady někdo rozbíjel vesnici,“ popisuje pan Tomáš, který je od počátku proti přehradě. Na druhé straně vesnice teď Povodí Odry pokračuje v demolici vykoupených domů.

Čtěte také

„Těm lidem to nemůžete vyčítat. Taky dlouho nechtěli prodat, ale pak byli vykoupeni za nadstandardní ceny. Ale to je každého věc,“ říká paní Ivana, které zbourané domy v obci chybí.

Do konce listopadu tady Povodí Odry nechá zbourat celkem 17 domů. S jejich výkupy začal státní podnik už v roce 2008. „Máme vykoupeno zhruba 98 procent nemovitostí. Chybí vykoupit jeden rodinný dům a pozemky obce Nové Heřminovy. Ve chvíli, kdy bude potřeba, zřejmě budeme muset přistoupit k vyvlastnění,“ říká mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Podle vedení obce přehrada jako protipovodňová ochrana nutná není a obec se snaží stavbu dál blokovat. „Povodí, jakmile ukončí demolice, už dál nemůže nic dělat. Rozhodli se, že se jim bude snadno dařit vyvlastňovat. Já myslím, že to tak úplně jednoduché nebude a že toho budou po nás potřebovat víc než jen těch pár pozemků,“ míní starosta Ludvík Drobný (nez.)

Povodí Odry teď odhaduje začátek stavby nádrže na rok 2025.

Nové Heřminovy
autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související