V Nýrsku chybí lékaři, vedení města nabízí milionové příspěvky nově příchozím

12. prosinec 2023 09:35

Praktiční lékaři stárnou, zubaři se do malých obcí nehrnou. Města proto vyhlašují různé pobídkové programy. Třeba v Nýrsku na Klatovsku nabízejí novému lékaři téměř 1,5 milionu korun a další benefity.

Z nýrského střediska odchází například dva ze tří zubařů. Jako jediná tu zůstane zubařka Alena Opluštilová. „Budeme se snažit zachovat péči v takovém rozsahu, aby nikdo netrpěl bolestí, a pokračovat v péči o parodontologické pacienty. Obávám se ale, že na neakutní a plánované zákroky bude delší čekací doba.“

Nejen u zubařů je situace kritická. Všichni praktiční lékaři i pediatrička jsou důchodovém věku. Město proto přišlo s pobídkovým programem. Nově nastupujícímu lékaři, ať už tomu, kdo si otevře praxi, nebo zaměstnanci, bude poskytnutý jednorázový příspěvek ve výši 1 400 000 korun. V případě jeho čerpání se lékař zaváže k tomu vykonávat zde činnost alespoň deset let. Dalších 700 000 korun město poskytne na převzetí stávající praxe. Lékaři mohou využít také 400 000 korun na vybavení ordinace. Dalšími benefity jsou velké nájemní byty či stavební parcely ke koupi, jež jsou v Nýrsku k dispozici.

Pobídka platí pro všechny nové lékaře. Ti současní mohou od města čerpat například příspěvek na energie.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio