V odlehlejších lokalitách Olomouckého kraje začnou fungovat výdejny potravinové pomoci

21. září 2023 13:52

Zástupci Federace potravinových bank chtějí v Česku zprovoznit sto padesát nových výdejen potravinové pomoci. Zájem o ni se prý razantně zvyšuje. V Olomouckém kraji vznikne takových výdejen deset, jedna z nich už pilotně začíná fungovat v Moravském Berouně na Olomoucku.

Potravinová pomoc se v kraji dosud k lidem v nouzi dostávala jen přes partnerské organizace potravinové banky, jako je třeba charita. Díky novému projektu a spolupráci se sociálními pracovníky měst a obcí má skrze výdejny putovat i k těm, kteří nejsou klienty žádné takové organizace.

„Obec, se kterou spolupracujeme, zřídí výdejové místo. Pak jejich sociální pracovníci vytipují potřebné obyvatele a objednají si potravinové balíčky,“ vysvětluje Tomáš Zatloukal, ředitel olomoucké potravinové banky.

Potravinový balíček slouží k překlenutí nějaké doby, například než danému člověkovi dojde důchod, dávky.
Olga Wittková, vedoucí sociálních služeb Moravského Berounu

Prvním městem, které se takto s potravinovou bankou rozhodlo spolupracovat, je Moravský Beroun. Tam výdejna začala fungovat v budově tamní pečovatelské služby. Třetinu klientů, kteří podle vedoucí sociálních služeb města Olgy Wittkové potřebují potravinovou pomoc, tvoří senioři, zbytek pak v drtivé většině rodiny v nouzi.

„V prvním závozu bylo 38 balíčků, ve druhém 56. Potravinový balíček slouží k překlenutí nějaké doby, například než danému člověkovi dojde důchod, dávky a podobně,“ uvádí Wittková.

Kromě potravinových výdejen v odlehlejších oblastech kraje mají pod hlavičkou hejtmanství navíc vzniknout další v každém bývalém okresním městě.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio