V Olomouci začala fungovat netradiční výdejna potravinové pomoci. Vypadá jako klasický obchod, ale zboží je zdarma

27. říjen 2023 11:40

Zástupci Charity Olomouc zahájili v olomoucké Koželužské ulici provoz nové výdejny potravinové pomoci. Připomíná běžnou samoobsluhu, potřební v ní ale dostanou veškeré zboží zdarma.

Dříve charita lidem v nouzi vydávala předem připravené potravinové balíčky. Nově si ale charitní klienti pro potravinovou pomoc chodí do bývalých hanáckých kasáren v Olomouci.

Potravinová výdejna tam má netradiční podobu. Připomíná běžný obchod. Včetně regálů nebo nákupní košíků, chybí ale kasa. „Mnozí z nich nemají šanci dostat se do regulérních obchodů z důvodů nějakého finančního omezení. Je to pro ně jakási verze simulovaných obchodů,“ objasňuje koordinátorka centra Sandra Valovičová

Možnosti čerpání potravin jsou omezené

Charitní pracovníci klientům předem určují, jaké množství potravinové pomoci můžou čerpat, a také jak často. A to během registrace při vstupu do centra. V porovnání s minulým rokem narostla charitě poptávka po potravinové pomoci o čtyřicet procent, zejména mezi vícečetnými rodinami.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio