V Olomouci začala stavba poslední části západního obchvatu města. Kdy se po něm projedou první řidiči?

28. únor 2024 12:55

Ředitelství silnic a dálnic zahájilo v úterý stavbu poslední části západního dálničního obchvatu Olomouce. Investice do tříkilometrového úseku si vyžádá necelou miliardu korun. Díky stavbě by se měly přestat tvořit dlouhé kolony u okružní křižovatky u hypermarketu Globus. Práce by dělníci měli mít hotové za 26 měsíců.

„Byl zde historický problém, spory s obcí Křelov byly komplikované, kvůli čemuž se muselo udělat provizorní řešení, které nakonec sloužilo spoustu let a způsobovalo obrovské problémy. Jsem rád, že se podařilo najít kompromisní řešení a od roku 2016 to považuji za takový restart. Od té doby příprava probíhala velmi hladce a bez problému,“ neskrýval 16 let zpoždění ani problémy generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Vnímáme to tak, že dojde k odklonu dopravy, s čímž dlouhou dobu zápasila i naše obec.
David Šafář, starosta obce Křelov-Břuchotín

Starosta obce Křelov-Břuchotín David Šafář za Starosty a Nezávislé je rád, že se stavba rozjíždí. Jedním z požadavků byly protihlukové stěny. „Vnímáme to tak, že dojde k odklonu dopravy, s čímž dlouhou dobu zápasila i naše obec. V rámci tohoto projektu budou realizovány protihlukové zábrany a do budoucna je přislíbeno další vybudování protihlukových zábran u obce Břuchotín,“ zmínil Šafář.

Potvrdil to i generální ředitel Radek Mátl. „Až se zde za dva roky spustí provoz, dojde na všech stavbách k přeměření hluku. A pokud by limity byly překročeny, rozhodně protihlukovou stěnu ostavíme,“ ujistil Mátl.

Úsek mezi Křelovem a Slavonínem usnadní bezpečné spojení Čech, Moravy a Slezska. Celá dálnice D35 by měla být podle generálního ředitele Radka Mátla hotová v roce 2029.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio