V Olomouckém kraji přibývají místa, kde byl vyhlášen třetí povodňový stupeň, tedy stav ohrožení

14. říjen 2020

Nově platí třetí stupeň na Bečvě v Přerově, od rána je vyhlášen na stejné řece v Teplicích nad Bečvou. Třetího stupně dosáhla odpoledne i hladina Olešnice v Kokorách na Přerovsku, rozlévání tohoto jindy nenápadného toku pociťují i obyvatelé dalších okolních obcí. Nově byl právě vyhlášen na Romži v Polkovicích na Přerovsku. Stav ohrožení stále platí na Třebůvce v Lošticích na Šumpersku. Hasiči evidují již více než sto událostí.

„V celém kraji evidujeme od půlnoci v souvislosti s vodou již 118 událostí. Situace se uklidnila prozatím na Hranicku a Lipnicku, kde máme připravené pytle s pískem a protipovodňové hráze jsou na inkriminovaných místech již postavené. Na Přerovsku chystáme pytle s pískem a čerpáme vodu na dvou místech,“ sdělila dnes ČTK mluvčí hasičů Lucie Balážová. Hasiči zasahují také na Jesenicku, v Javorníku čistí propustky a v České Vsi čerpají sklep. Vodu čerpají také v Konici na Prostějovsku i v Hynkově a v Pňovicích na Olomoucku, v Uničově zase čistili stavidla.

S obavami sledují hladinu řeky hlavně obyvatelé v Přerově, v 15:30 tam třetí stupeň povodňové aktivity vyhlásila povodňová komise. „Vyzýváme občany, aby byli opatrní, nepřibližovali se k řece a nekomplikovali práci záchranných složek, které působí na místě,“ upozorňuje město obyvatele na stránkách radnice. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) dosáhla Bečva v místní části Dluhonice třetího stupně, tedy 530 centimetrů, a stále stoupá. V Teplicích nad Bečvou naopak už voda stagnuje, hladina je nyní v úrovni 447 centimetrů, o hodinu dřív to bylo o šest centimetrů více, vyplývá z údajů ČHMÚ.

Problémy jsou v okolí Přerova také na Olešnici, z koryta se vylila například v místní části Penčice, zastavěnou plochu však zatím nezasáhla. V nedalekých Kokorách již byl na tomto toku vyhlášen třetí povodňový stupeň, hladina přesáhla 290 centimetrů. I tam však výška hladiny spíše stagnuje. V Polkovicích na Přerovsku dosáhla Romže třetího stupně v 16:00, kdy přesáhla 260 centimetrů. Třetí stupeň stále platí i na Třebůvce v Lošticích na Šumpersku. Hladina tam zatím dosáhla maximální hodnoty 246 centimetrů, třetí stupeň je vyhlašován v úrovni 220 centimetrů.

Podle informací ČHMÚ bude třetí povodňový stupeň v nejbližší době dosažen i na Romži ve Stražisku na Prostějovsku. Zatím tam platí druhý povodňový stupeň, který je vyhlášen i na toku ve Velké Bystřici na Olomoucku a ve Vrchoslavicích na Prostějovsku. Na mnoha dalších místech zvýšené hladiny toků dosáhly prvního stupně.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související