V ostravské zoo se v roce 2019 narodil rekordní počet mláďat

12. leden 2020 11:00

V ostravské zoo se loni narodil rekordní počet mláďat. Podařilo se jí druhým rokem chovat nejvyšší počet zvířat a pochlubit se může i dosud nejvyšší návštěvností. Do zoo v roce 2019 zavítalo přes 580.000 návštěvníků, tedy o 40.000 více než předloni. Druhým rokem chovala rekordních 438 druhů zvířat, informovala novináře mluvčí zahrady Šárka Nováková.

„Počet chovaných druhů jsme meziročně udrželi na stejné úrovni. Přesto došlo k několika obměnám, chov některých druhů jsme ukončili, například 15 druhů bezobratlých, a naopak jsme představili druhy zcela nové, doposud nechované,“ uvedl vedoucí zoolog Jiří Novák.

Návštěvníci tak od loňska mohou v zahradě vidět třeba dikobraze jihoafrického nebo promykovitou šelmu mangustu trpasličí. „Rybím nováčkem, a to i v rámci českých a slovenských zoo, je raritní skalára Leopoldova v pavilonu Malá Amazonie,“ dodal Novák.

Nová expozice Tsavo v ostravské zoologické zahradě

Další nové druhy navíc pobývají v chovatelském zázemí a většinou jde o ohrožené druhy. Jde třeba o majnu Rothschildovu, ptáka, který se ve volné přírodě vyskytuje pouze na indonéském ostrově Bali.

Vyhubená ryba žije v Ostravě

„Snad největší raritou roku 2019 je další endemit – kaprovitá ryba jeleček teuchitlánský. Tato drobná ryba z Rio Teuchitlán v Mexiku byla považovaná mezi lety 1969 až 1996 za zcela vyhubenou,“ uvedla mluvčí. Malou populaci se podařilo znovuobjevit v letech 2001 a 2008, ale o šest let později už ryba po mnohaměsíčním vyhledávání nebyla v přírodě nalezena. „Mezitím se dostalo šest jedinců do chovu a dalo základ malé populaci v lidské péči. Jeleček je tedy naštěstí 'jen' vyhubený v přírodě a je plně závislý na chovech v lidské péči, nyní i na chovu v Zoo Ostrava,“ řekla Nováková.

V zoo loni přišlo na svět 2376 mláďat, což je téměř dvojnásobek proti roku 2018, kdy jich bylo 1238. K mimořádným úspěchům patří například odchov želvy Hamiltonovy. „Odchovali jsme však celou řadu dalších raritních či naprosto ojediněle odchovávaných druhů, jako například daman pralesní, daman stromový, lemur Sclaterův, orel mořský a další,“ dodal Novák.

Zoo vznikla v roce 1951. Loni ji popáté navštívilo více než půl milionu návštěvníků, mezi nimiž byla i řada Poláků z příhraničí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související