V padesáti objevil modely letadel na dálkové ovládání. Staly se jeho životní vášní

6. srpen 2021

Jako malý kluk se Miloš Adamů díval, jak modelaří jeho otec. S dětstvím Miloše tento koníček opusil. Když začal pracovat v domě dětí a mládeže, modely ho potkaly znovu. Naplno se do světa RC (dálkově ovládaných) modelů vrhnul téměř v padesáti letech a naprosto mu propadnul.

Jídelní stůl v malém panelákovém bytě u Adamů je bez komponentů pro modely jen jednou v roce, a to na Štědrý den. „Moje manželka je žena s velkým Ž. Ve všem mi vychází vstříc. Jsem rád, že ji mám,“ říká s vděčností Miloš Adamů. Když byl na dva týdny pryč, všechno ze stolu uklidil. Manželka konečně mohla vytáhnout ubrus a postavit na něj vázu s kytkou. Byla z toho u vytržení a vyfotila si to na památku.

Tohle hobby přináší nesmírný klid a pohodu. Dalším rozměrem je výborná parta na letišti. „Sejdete se, proletíte, něco si u toho opečete, ugrilujete, dobře se pobavíte. Modeláři jsou vesměs bodří lidé, kteří vám rádi poradí,“ uvádí Miloš Adamů. V základně na letišti v Němčicích panuje i velká tolerance. Zapadnete tam, i když létáte s čímkoliv.

RC modely zabírají Milošovi Adamů veškerý volný čas. Pokud zrovna nějaké letadlo nestaví, má doma v ruce letecký simulátor a procvičuje své dovednosti.

Začněte něčím jednoduchým

Před třiceti lety musel být modelář zručný. Doba pokročila, kdo to nemá v ruce, pomohou mu zjednodušené stavebnice. Jak tedy začít s RC modely? Prvním krokem je cesta do specializovaného obchodu.

Závody modelářů v Poličné

„Kupte si něco z té úplně základní sady. Například model BETA 1400 ARF. Nejlepší je začít s větroni, které jsou méně náchylné na pády a jsou z polystyrenu,“ doporučuje Miloš Adamů s tím, že létat s takovým modelem se dá naučit buď systémem pokus omyl, nebo můžete požádat o radu zkušenějšího kolegu. 

Kdo si hraje, nezlobí

V momentě, kdy se z člověka stane mírně pokročilý, často začne dělat chyby. Má pocit, že už to umí, a přestane být opatrný. Zkouší akrobatické prvky a modely začnou havarovat. Kde létat? Je nutné jet někam na letiště? „Pokud létáte s větroni, tak ne. Stačí na to louka, kde se dá přistát. Na druhou stranu musíme být jako modeláři registrovaní a skládat nejrůznější zkoušky,“ upozorňuje Miloš Adamů.

Dnešní mládež o tento koníček moc zájem nemá. Chtějí mít letadlo postavené za odpoledne a hned létat. Chybí jim trpělivost a vytrvalost. Do klubu přicházejí spíše pánové středního věku, kteří si chtějí zase hrát. Pokud mají podporu u své rodiny, brzy tomu propadnou na plno. Žen modelářek je minimum. Nicméně manželky a přítelkyně se rády alespoň dívají a jsou součástí party.

Dostali jste chuť prověřit RC modely zblízka? Můžete se podívat na některou z akcí pro veřejnost, které klub v Němčicích na Pardubicku pravidelně pořádá. Nebo zavolejte přímo. Pokud to máte na Pardubicko daleko, doporučí vám nějaký jiný klub v blízkosti vašeho bydliště.

Jak drahé je letecké modelářství? Bez čeho se neobejdete? To všechno uslyšíte v záznamu našeho pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.