V Píšti na Hlučínsku začali znova využívat kostelní zvon zabavený za války

17. listopad 2023 07:40

Při bohoslužbách v Píšti na Hlučínsku začal znova sloužit kostelní zvon vyrobený v roce 1649. Za války byl zabavený nacisty, ale podařilo se ho z Německa vrátit zpátky. Zvon si může v kostele kdokoliv zblízka prohlédnout.

Píšťský zvon je jedním z mnoha, které za války zmizely. Toto je svědectví paní Berty. Viděla to na vlastní oči: „Bylo mi tehdy 14 let. Viděla jsem na cestě spoustu lidí a ten zvon – už byl do polovičky venku, uvázaný. Hitler to bral na zbraně.“

Až poměrně nedávno se přišlo na to, že tento zvon visí v kostele v německém Grötzingenu. Věřící z Píště se na něj byli podívat. „Je to vlastně památka na naši nestarší historii. Už jsme ani nedoufali, že ten zvon ještě někde žije, zvoní... A že se nám někdy vrátí, to se nám ani v největších snech nezdálo,“ řekla jedna z věřících.

Zvon se opravdu vrátil a dnes visí na ručně kovaném stojanu kousek od oltáře. Na zvonici do věže se už nevešel, takže je dole před první řadou lavic.

Návrat zvonu trval podle starosty dlouho, ale stálo to za to. „Dostali jsme něco, co je svědectvím naší minulosti. Je dobře, že je zpátky,“ řekl starosta Píště Daniel Fichna (SNK).

Na návrat zvonů z Německa čekají i další obce na Opavsku. Dočkají se zřejmě v příštím roce.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související