V plzeňských školách ubylo pozitivně testovaných žáků, nemocnost je ale vysoká

1. únor 2022 18:13, aktualizováno

Aktuálně je v Plzni v karanténě přes 2000 školáků z 15 tisíc a chybějí i učitelé a další pracovníci. Pomoci by mohly jarní prázdniny, které pro děti z Plzně začínají v podstatě už tento pátek. Situace se ale stále mění. A někde k lepšímu.

Třeba v Klatovech jsou aktuálně v karanténě třídy jen v jedné základní škole ze čtyř a na gymnáziu se vrátili k prezenční výuce. „Nyní převládá uzavření třech tříd úplně a třech částečně na Základní škole Plánická ulice. Část třídy 5. B byla do dnešního dne uzavřena na Čapkově základní škole. Žádná třída v současné době není uzavřena na ZŠ Tolstého a na Masarykově základní škole,“ vyjmenovala vedoucí Odboru školství městského úřadu v Klatovech Alena Kunešová.

A v Plzni na 28. základní škole při pondělním testování bylo zjištěno pět covid pozitivních žáků. „V současné době je změna v tom, že pokud žák prodělal covid, tak se třicet dní od jeho prodělání nemusí ráno ve škole testovat a v případě, že by byla třídě nařízena karanténa, tak na něho se nevztahuje. Pro nás je to komplikace v tom, že třída by přecházela na hybridní výuku, která je pro žáky, rodiče i učitele náročnější, než když je celá třída ve škole nebo na distanční výuce,“ popsal zástupce ředitelky Stanislav Hefler.

28. základní škola aktuálně nemá v karanténě žádnou třídu, což se ale může podle Stanislava Heflera kdykoliv rychle změnit.

ZŠ v Plzni jsou v provozu

Do 26 městských plzeňských škol chodí kolem 15 tisíc žáků. V karanténě nebo izolaci jsou jich více než dva tisíce a chybí i 170 pedagogů. I přesto jsou všechny školy v provozu. „Školy dělají všechno proto, aby zachovaly provoz zejména na prvním stupni. Doufáme také, že se situace výrazně zlepší po jarních prázdninách. Máme velkou výhodu v tom, že v pátek jsou pololetní prázdniny a na ně právě v Plzni-městě navazují ty jarní,“ uvedla to vedoucí odboru školství magistrátu Dagmar Škrlantová.

A blížících se jarních prázdnin využilo třeba plzeňské sportovní gymnázium. Ředitelka Irena Majerova tam ode dneška až do čtvrtka vyhlásila ředitelské volno. „Nemám sice nemocné kantory, ale většina je doma s dětmi a mají ošetřování člena rodiny,“ řekla ředitelka. Studenti a učitelé tak budu doma téměř 14 dní.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio