V Plzni se v soutěžním klání opět utkali budoucí elektrikáři

20. únor 2024 16:35

Šroubováky, štípačky, ale také papír a tužku potřebovali budoucí elektrikáři během soutěže v Plzni. V prostorách Středního odborného učiliště elektrotechnického se konal už 29. ročník. Tentokrát své dovednosti poměřilo 40 mladých mužů z Česka i ze Slovenska.

Jedním ze soutěžních úkolů bylo například zapojit elektrický obvod. „Řídicí obvod musí soutěžící navrhnout a nakreslit v podstatě celý sami. Hodnotí se schéma ovládací části, schéma silové části a k tomu estetika provedení,“ vysvětlil člen hodnotící komise Jiří Janovec. Dalším hodnotícím kritériem je dodržení bezpečnosti práce a pořádku na pracovišti. Mínusové body lze nabrat třeba za poškození přístrojů.

Soutěž elektrikářů v Plzni

O studium oboru „elektrikář“ je čím dál větší zájem. To potvrdil mimo jiné ředitel učiliště, které soutěž pořádalo, Jaroslav Černý. Počet přihlášek znatelně roste každým rokem.

„Letos můžeme přijmout celkem na všechny formy studia zhruba 500 studentů, hlásí se jich přes 1 000. Zvyšující se popularitu oboru si vysvětluji tím, že spousta firem v posledních letech automatizuje výrobu a tím pádem jeví zájem o takto zaměřené odborníky. Na pracovním trhu přitom obrovské množství elektrikářů chybí,“ dodal Černý.

autoři: Martina Klímová , Alice Baumruková Kotylová
Spustit audio