V práci jednou sundal ze zdi kytaru. „Hudba si mě sama našla,“ tvrdí slovenský zpěvák Adam Ďurica

1. listopad 2023

Má za sebou spoustu úspěchů a ocenění doma i v zahraničí. Jeho píseň Mandolína je hitem a na internetu má milionová zhlédnutí. A má vtipnou historii vzniku. Co dělá z písně hit? Skládá si texty sám, nebo oslovuje textaře? A chtěl by, aby se jeho děti věnovaly hudbě?   

Adam Ďurica je vystudovaným inženýrem bezpečnosti a ochrany zdraví. Vždycky jsem slýchal, že bych měl mít vysokou školu. Tak jsem ji horkotěžko udělal a zaměstnal se v hudebninách jako prodavač.

Bylo to osudové. Visely tam kytary a já na ně začal hrát. Byla tam i mandolína, naučil jsem se nějaké akordy, a tak složil píseň Mandolína. Takže ta hudba si mě našla,“ vypráví slovenský zpěvák.

Jeho písně jsou prý hodně postavené na textech. „U mě je to dost podstatná věc. Píseň musí mít příběh a odrážet pocity či zážitky. Nikdy ale nevím, jestli bude hitem. Někdy si říkám, že je to bezchybná píseň a jsem si jistý, že to bude to hit. Ale není. Osud skladeb je nevyzpytatelný,“ uvažuje.

„Když to ale člověk dělá upřímně a věří myšlence, tak si to vždycky najde svého posluchače,“ uzavírá zpěvák Adam Ďurica v Blízkých setkáních.

autoři: Adéla Gondíková , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.