V předjaří si dopřejte až třítýdenní bylinnou očistnou kúru

26. únor 2024

Odlehčit na přelomu jara a zimy tělu i duši doporučuje bylinkářka Vladimíra Štenglová. Po bohatých Vánocích a masopustu je podle ní dobré se pročistit za pomoci léčivých bylin.

„Ta očistná kúra by neměla být příliš razantní, protože stále máme tělo po zimě oslabené a zdržujeme se víc v uzavřených prostorách. Šíří se různé virózy. Kdybychom drželi úplnou hladovku, mohli bychom si nabourat imunitní systém, což by bylo kontraproduktivní,“ připomíná bylinkářka Vladimíra Štenglová.

Očistná kúra by měla trvat 2 až 3 týdny. Někteří bylinkáři radí detoxikovat organismus v každém ročním období, tedy 4krát ročně. „Záleží na tom, jakým způsobem člověk žije,“ říká bylinkářka, „pokud někdo žije střídmě, jedna nebo dvě očistné kúry ročně by mu měly stačit. Pokud je člověk opravdu jedlík, prospěje mu očista i několikrát do roka.“

Detoxikace přinese užitek celému tělu

Když nejste nemocní a přesto jste dlouhodobě unavení, horší se vám pleť, padají vlasy apod., je to signál pro absolvování očistné kúry. Totéž platí, pokud jste delší dobu nebo opakovaně užívali některé léky, např. antibiotika. Ulevíte především játrům a ledvinám, čímž ale ozdravíte celý svůj organismus.

Většina bylinných čajů se pije nalačno, alespoň půl hodiny před jídlem. Obvykle se dává 1 polévková lžíce bylin na 250ml šálek. „Nepřekračovala bych počet 2 šálky denně. V době očistné kúry je důležité vyloučit průmyslově upravené potraviny, jíst co nejjednodušší stravu a v menším množství,“ zdůrazňuje bylinkářka Vladimíra Štenglová.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio