V Přešticích a Spáleném Poříčí byly položeny Kameny zmizelých na připomínku obětí holocaustu

15. červenec 2023 19:30, aktualizováno

Jméno, datum narození, poslední cesta a datum úmrtí. To jsou informace, které se zpravidla dočteme na Stolpersteine, tedy Kamenech zmizelých. Připomínají oběti holocaustu po celé Evropě a nyní jsou instalovány i ve Spáleném Poříčí a Přešticích.

Gunter Demnig

Možná už jste si jich někdy všimli. Dlažebních kostek v chodníku s mosaznou destičkou a vyrytým jménem a daty. Jen v Plzni jich je více než stovka a setkat se s nimi můžete i v dalších městech, třeba v Horažďovicích nebo Sušici. Řeč je o Stolpersteine neboli Kamenech zmizelých. Připomínají oběti holocaustu a instalují se přímo před dům, ve kterém většinou židovští občané žili před svojí deportací. Nyní jsou nové Kameny zmizelých v dalších dvou městech v kraji, v Přešticích a Spáleném Poříčí. V Přešticích jich instalovali na šesti různých místech celkem osmnáct.

„Většinou se jedná o rodiny, jejíž všichni členové zahynuli v koncentračních táborech během války,“ uvádí Lukáš Mach z londýnské westminsterské synagogy, která instalaci kamenů v Přešticích iniciovala. „Většina takových rodin nemá nikoho, kdo by na ni myslel, takže je důležité, aby ji alespoň něco připomínalo.“ Kameny obsahují jména členů rodin a krátký popis jejich tragického osudu. Lidé o ně budou pomyslně zakopávat pohledem. A když si budou chtít přečíst jméno na destičce, zároveň se tím oběti i pokloní.

Autorem celého projektu Stolpersteine je německý, dnes pětasedmdesátiletý, sochař Gunter Demnig. Ten první kamen instaloval v roce 1992 v Kolíně nad Rýnem, dnes takové najdeme po celé Evropě, konkrétně v 31 zemích, a jejich počet stále narůstá. „Nedávno jsem v Norimberku umístil kámen s pořadovým číslem 100 000,“ prozrazuje sám autor, jenž většinu Stolpersteine ukládá osobně. Zastávky ve Spáleném Poříčí a v Přešticích jsou součástí jeho aktuálního „turné“, v rámci něhož navštívil i Rakousko, Maďarsko nebo Slovensko.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio