V Prostějově otevřeli zrekonstruovaný domov pro seniory v Nerudově ulici. Co opravy komplikovalo?

20. září 2023 14:58

Po čtyřech letech oprav zástupci Olomouckého kraje slavnostně otevřeli zrekonstruovaný domov seniorů v Prostějově. Dělníci opravovali pokoje za plného provozu, personál i klienti se museli přizpůsobit jednotlivým stavebním etapám.

Opravy navíc zkomplikovala epidemie koronaviru a taky nárůst cen stavebních materiálů. Práce tak skončily oproti původnímu plánu o rok později.

Slavnostní otevření zrekonstruovaného domova seniorů v prostějovské Nerudově ulici

Ošetřovatelskému týmu bude nově pomáhat i nový systém, kdy za pomoci kolejniček budou moci ošetřovatelé převést klienty na potřebné místo. Nový systém je součástí zrekonstruovaných pokojů, které získali moderní vzhled a také prostory. „V minulosti nebyla šance, aby člověk na vozíčku vjel do koupelny,“ dává jako příklad Tereza Pavelková, vedoucí ošetřovatelského úseku prostějovského domova seniorů.

Rekonstrukce se dotkla zhruba 150 pokojů a probíhala za plného provozu. Vždy ve všech patrech najednou. „Bylo velmi náročné na logistiku, protože jsme museli vyklidit vždycky patřičné pokoje. Až se pokoje upravily, tak se zase kolaudovaly, předávaly se klientům a uvolňovaly se další pokoje. Tak to bylo postupně od roku 2019,“ popisuje ředitel domova Marek Němec.

Fotografie zachycující rekonstrukci

Olomoucký kraj za rekonstrukci domova zaplatil více než 140 milionů. Podle lidoveckého náměstka hejtmana Iva Slavotínka ze Spojenců-koalice pro Olomoucký kraj, domov navíc od začátku příštího roku část nabídne část lůžek klientům s neurodegenerativním onemocněním.

Celkem v tomto domově půjde o 50 míst. Lidí, kteří potřebují tuto speciální péči, podle Slavotínka v kraji přibývá.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio