V průmyslovém areálu v olomouckých Chválkovicích by měla do dvou let stát nová automatická třídící linka

9. únor 2024 15:01

Spolek Odpady Olomouckého kraje, který sdružuje řadu měst a obcí z regionu, připravuje v areálu technických služeb v Olomouci-Chválkovicích stavbu nové automatické třídící linky. Investice si vyžádá zhruba půl miliardy korun. Spolek si od ní slibuje zefektivnění recyklace a úspory.

„Věřím, že v roce 2026 už ten pohled bude úplně jiný a že tady bude postavená nová třídící linka,“ říká ředitel Technických služeb Pavel Dostál, který stojí na překladišti před starou ruční třídicí linkou separovaných plastů.

Ta už teď kapacitně nestíhá a tak ji nahradí nová. Kapacitou by měla stačit pro zhruba polovinu Olomouckého kraje, zvládnout by měla 60 tisíc tun směsného komunální odpadu a 10 tisíc tun separovaného odpadu.

Čtěte také

Městský pozemek spolek Odpady Olomouckého kraje vyhovuje tím, že už má schválené všechny dokumenty potřebné pro nakládání s odpady.

Dotřiďovací linka bude mít klíčové postavení v nakládání s odpady v kraji, vysvětluje krajský radní Martin Šmída z Pirátů. „Abychom tu největší část využili na recyklačním trhu. Ze zbytku, který nejde recyklovat, vytvoříme tzv. tuhé alternativní palivo. A ten úplný zbytek, který nejde ani recyklovat, ani spálit, bude nadále skládkován,“ uvádí Šmída.

Zjednodušení a zlevnění třídění odpadu 

Po roce 2026 by se tak mohlo třídění odpadu pro lidi i vedení obcí v kraji zjednodušit a také zlevnit. „Do žlutého kontejneru už půjde vyhazovat plasty, kovy a tetrapakové obaly. Snažíme se dělat investice proto, aby se poplatky nezdražovaly tolik, jako kdybychom tyto investice neudělali,“ dodává Šmída.

Nová linka počítá s vytřiďováním PET a nápojových plechovek a zisky z prodeje tohoto materiálu by tak zůstaly obcím. Vyjmutí PET lahví z odpadu, o kterém teď jedná ministerstvo životního prostředí, by tak podle Šmídy mohlo znamenat výpadek přes padesát milionů korun ročně.

Kompenzace, které ministerstvo životního prostředí obcím a městům nabízí kvůli zálohováním PET lahví a plechovek, jsou ale podle radního Šmídy nedostatečné a i proto novelu zákona odmítá.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související