V Řečanech nad Labem dělníci celé léto chystají provizorní most, starý dosluhuje

28. srpen 2023 08:10

U starého mostu přes Labe v Řečanech Labem se poslední dobou nepřetržitě pohybuje těžká technika. Dělníci tam dělají přípravné zemní práce na vysouvání mostního provizoria, aktuálně na obou březích budují mostní pilíře, které lehčí mostní konstrukci ponesou. Cílem je na ni převést veškerou dopravu, stávající železobetonový most z doby první republiky je v havarijním stavu.

Hned vedle starého řečanského přemostění na obou březích Labe pracují jeřáby, které pomáhají s budováním pilot pro založení mostních pilířů. Na místě se pohybují bagry a nákladní auta a kvůli stavebním pracím je teď na starém mostě zřízená kyvadlová doprava, kterou řídí semafory.  Investorem stavby je krajská správa silnic a jak řekl ředitel krajských silničářů Miroslav Němec, stavební práce pokračují podle plánu.

Čtěte také

      

Vysoutěžená firma začala v červnu, podle smlouvy o dílo má na dodělání zakázky čtyři měsíce. Samotnou konstrukci provizorního přemostění by měla začít montovat od září a podle silničářů by tahle etapa měla být relativně rychlá, zabere asi tři týdny. Mostní provizorium tvoří tři samostatné části a i s montáží  za něj silničáři dají 70 milionů. Na místě bude fungovat do doby, než Labe v Řečanech překlene úplně nový most.        

Kdy bude nový most?

Podle Pardubického kraje zatím vůbec není jasné, kdy nový most v Řečanech bude. Mluví se o něm jako o stavbě, která má mít parametry pro splavnění Labe a zároveň ladit s krajinou kladrubského hřebčína, která je zapsaná v UNESCO. Náklady na výstavbu jsou tak zatím vyčíslené na 160 milionů,  jenže takové peníze kraj v tuto chvíli nemá a žádá proto o pomoc stát.

Starý most v Řečanech nad Labem nahradí provizorium. Bude sloužit možná i dva roky

Pokud by se peníze nenašly, je ve hře levnější varianta. Počítá s obnovou stávajícího starého přemostění. V každém případě to zatím vypadá, že to aktuálně budované mostní provizorium bude sloužit řidičům delší dobu, možná i dva roky, nevyloučil náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš (ODS).

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související