V Rokytnici v Orlických horách stále neskočil spor o cenu dodávek tepla a teplé vody

7. listopad 2022 09:28

V Rokytnici v Orlických horách jsou stovky lidí, včetně školáků nebo klientů ústavu sociálních služeb, stále bez tepla a teplé vody. Důvodem jsou spory města se společností EkoEnergy Moravia o cenu za dodávané služby. Řešení se zatím najít nedaří, obě strany tvrdí, že ze svých podmínek ustoupit nemohou.

„Klientům rozhodně zima není. Ti jsou zajištěni a v pohodě,“ říká Eva Fremuthová, ředitelka Domova na Stříbrném vrchu v Rokytnici v Orlických horách, kde žije téměř pět desítek seniorů.

Čtěte také

Ředitelka zařízení doplňuje, že teplo v pokojích a společných prostorách zajišťuje třicítka půjčených nebo koupených přímotopů. Vyřešené je i koupání klientů. „My jsme přepojili bojlery na kombinovaný systém, takže většinu z nich v současné době už dotápíme i elektrickým proudem.

Pro domov to sice znamená zvýšené náklady na vytápění, aktuální situace je tak ale vyřešená a klientům zima nehrozí. Zřizovatel, kterým je Královéhradecký kraj, je navíc připravený klienty v případě potřeby přestěhovat jinam.

Nijak zásadně by přerušení dodávek tepla nemělo omezit ani chod školy s dvěma stovkami dětí. Učitelé výuku podle potřeby přizpůsobí, říká ředitel Zdeněk Dušek. „Budeme určitě volit takové aktivity, aby dětem nebyla zima.

Vedení školy rodiče vyzvalo, aby děti na vyučování teple oblékli.

V případě, že by se situaci nedařilo vyřešit ani v dalších dnech, má ředitel Dušek připraveny i jiné varianty. „Nejspíše nějaké ředitelské volno a nebo se snažíme teď s kolegou zajistit ještě i aktivity, které by mohly být mimo školu.

Poradit si v nepříjemné situaci musí i stovky lidí v bytových domech. Jednou z obyvatelek sídliště je třeba Milena Nováková. „Mám doma zimu, ale mám přímotop. Vodu si ohřívám v konvici a myji se ve škopku. Doufáme, že ten výpadek bude trvat co nejkratší dobu.

Čtěte také

Řešení sporu je ale zatím v nedohlednu. Alespoň to tak vypadá z reakcí obou stran. Obě tvrdí, že jsou v právu a odmítají ustoupit od svých podmínek.

Dodavatel tvrdí, že město nedodrželo ústní dohodu o ceně a navíc vypovědělo smlouvu a tak nelze v dodávkách pokračovat. Město zase argumentuje tím, že firmou požadované řešení odporuje zákonu.

Rokytnice v Orlických horách se tak obrátí na Energetický regulační úřad, aby společnosti nařídil dodávky tepla obnovit. O ceně je podle starosty město připravené jednat.

Spustit audio

Související