V Sokolově vznikly takzvané motýlí louky a hmyzí hotely

13. červenec 2020 10:35

V městských parcích v Sokolově vznikly takzvané motýlí louky a hmyzí hotely. Radnice tím chce vrátit alespoň částečně přírodu do obydlené aglomerace.

Motýlí louky a hmyzí hotely jsou součástí lokalit, které už v minulosti radnice vybrala pro obnovu biodiverzity v centru města. Na těchto místech se totiž neseká pravidelně travní porost a vzniká tam přirozené prostředí pro drobný hmyz.

Motýlí louka a příbytky pro hmyz vznikly v areálu zdraví u Staré ovčárny a v blízkosti sídliště Vítězná. Podle informací na webových stránkách města se na výrobě takzvaných hmyzích hotelů podíleli žáci Základní školy v Křižíkově ulici.

Hmyzí hotel v Sokolově

„Je to uměle vytvořená skrýš pro užitečné druhy hmyzu. Kromě možnosti úkrytu mu může posloužit i ke kladení vajíček a následnému vývoji larev,“ popsal mluvčí radnice Vladimír Meluzín.

„Sokolov snahou o vznik bezúdržbových zelených ploch reaguje na aktuální trendy v ochraně přírody a současně vyslyšel i přání veřejnosti, aby takové lokality v katastru města vznikaly. Dříve byly louky plné květů, které lákaly k tomu, aby si člověk jen tak lehl do trávy a díval se do oblak, běžné,“ uvedla starostka Renata Oulehlová.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio