V srdci Brd byl v areálu zámečku Tři trubky otevřen nový Dům přírody. Návštěvníkům pohoří nabízí informace i zajímavosti

3. srpen 2023 09:45

Novou vstupní branou do Chráněné krajinné oblasti Brdy je Dům přírody v areálu romantického zámečku Tři Trubky. Rozsáhlá expozice představuje pohoří jako ostrov lesů uprostřed Čech. Pozve vás do ní reportér Tomáš Maleček.

Nové návštěvnické a informační centrum vzniklo v areálu loveckého zámečku Tři Trubky nedaleko Strašic na Rokycansku. Interaktivní expozice představuje vývoj přírody Brd, turistické cíle i armádní historii bývalého vojenského prostoru.

Dům přírody v zámečku Tři trubky

Když návštevník přijde do areálu Tří trubek tak má po jedné straně samotný zámeček, na druhé straně nový Dům přírody a uprostřed kašnu.

„Je to obrys chráněné krajinné oblasti Brd. Ty jednotlivé vodotrysky představují hlavní body, jednotlivé aglomerace: Rokycany, Strašice, Jince, Příbram a Rožmitál pod Třemšínem,“ představuje areál mluvčí Vojenských lesů a statků Jan Sotona.

Areál nabídne i ubytování

Samotným interiérem nového Domu přírody, který vznikl v bývalých hospodářských objektech, provedl reportéra Tomáš Makaj z Muzea Středních Brd:

„Představujeme jej v podobě jak přírodních zajímavostí, tak v těch historických. A když potom půjdeme do dalších expozic, uvidíme i historii minulého století. Tady je třeba cedule hranice vojenského újezdu s nápisem: Vstup zakázán.“

Zámeček Tři Trubky navrhl vídeňský architekt italského původu Camillo Sita v duchu doznívajícího romantismu. Tři Trubky byly oblíbeným místem pro odpočinek vojenských velitelů a politiků, ve 30. letech tam jezdili i prezidenti Tomáš Garrigue Masaryk a Edvard Beneš. Za německé okupace v něm pobýval tehdejší velitel pozemních vojsk Wermachtu, polní maršál Walther von Brauchitsch, který tam skončil v domácím vězení po neúspěšném útoku na Moskvu. Po roce 1948 sloužil k ubytování generálů, důstojníků i politiků a pravidelně vítal představitele Varšavské smlouvy.

Rekonstrukce areálu ze sklonku 19. století trvala dva roky a vyšla na 81 milionů korun. Výhledově se turisté podívají i do samotného zámečku, ve kterém za první republiky krátce pobývali i prezidenti Masaryk a Beneš. Zámeček po rekonstrukci, která bude dokončena v druhé polovině příštího roku, nabídneme veřejnosti i rekreační ubytování.

K areálu Tři tubky se návštěvníci dostanou od odstavného parkoviště ve Strašicích nebo po nové dvoukilometrové značené stezce podél Klabavy z Brd.

A co bylo vojenským pokladem, který byl záměrně ničen? To si můžete poslechnout v reportáži Tomáše Malečka.

autoři: Tomáš Maleček , JMys
Spustit audio