V Táboře otestují službu, která má usnadnit komunikaci neslyšících s úřady

27. leden 2019 14:41

Město Tábor spustí pilotní projekt zkvalitnění služeb pro osoby se sluchovým postižením. Lidem s handicapem to může usnadnit nejen jednání s úřadem. Budou moci na dálku sledovat třeba i jednání zastupitelstva.

„Mezi nabízenými službami by byl jednak přepis audiozáznamu, dále online přepis, který by fungoval tak, že přepisovaný text by se zobrazoval na mobilním telefonu nebo na tabletu. Mohl by být to přepis pro sluchově postižené ze zasedání zastupitelstva a tak dále,“ vysvětluje místostarostka Olga Bastlová.

Podle ní by měl projekt pomoci odbourávat komunikační bariéry osob se sluchovým postižením a usnadnit jejich začlenění do běžného života.

„Na webových stránkách města Tábora by bylo speciální okno, kam by klient napsal své telefonní číslo. Systém by mu zpětně zavolal a mezitím by automaticky spojil klienta s operátorem linky a přepisovatelem,“ dodává Olga Bastlová.

I nevidomí mohou detailně poznat budějovický klášterní kostel, a to rukama

Autorkou haptické výstavy je studentka Veronika Boušková

Kostel Obětování Panny Marie v Českých Budějovicích pořádá výstavu pro nevidomé. 3D modely zobrazují divého muže, Svatou Trojici a pelikána krmícího mláďata. Trvalou expozici pro zrakově postižené připravilo biskupství ve spolupráci s Pedagogickou fakultou Jihočeské univerzity.

Pilotní projekt potrvá tři měsíce. Město během této doby zjistí, jak on-line přepis mluveného slova funguje a především, jaký je o něj mezi lidmi s handicapem zájem.

Novou službu si chce v praxi otestovat i ředitelka táborské pobočky svazu neslyšících a nedoslýchavých osob Ivana Entlicherová. „Myslím, že to může být přínosné a určitě stojí za to to vyzkoušet. Mám už zkušenost s přepisem, fungovalo to tak, že když jsme měli nějaké jednání, byli tam dva přepisovatelé a bylo to hned promítané na plátno,“ popisuje.

Pilotní projekt, který nabídne  on-line přepis mluveného slova, radnice spustí od 1. února.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související