V Táboře vyroste Centrum pro seniory. Bude sloužit také klientům s Alzheimerovou chorobou

19. červen 2019 11:11

Přibližně čtvrt miliardy korun bude stát nové Centrum pro seniory v Táboře. To je o zhruba třetinu víc, než byl původní odhad. Kromě bytů s pečovatelskou službou nabídne i čtyřicet pět lůžek pro lidi s Alzheimerovou nemocí.

Město vypsalo výběrové řízení na dodavatele stavby a běží padesátidenní lhůta, ve které mohou firmy podat nabídku. „Předpokládáme, že smlouva bude podepsaná začátkem října a ještě letos by mohly být zahájeny první práce, které zahrnují především demolici,“ potvrzuje starosta za hnutí Tábor 2020 Štěpán Pavlík.

Nový dům bude stát poblíž nemocnice a bude rozdělen na dvě části. První bude poskytovat 25 garsonek pro jednotlivce nebo páry. Obyvatelé tu budou mít k dispozici také pečovatelskou službu. Druhá část domu bude určena pro osoby, které trpí Alzheimerovou chorobu. Kapacita má být 45 lůžek.

Tato specializovaná péče pro lidi se stařeckou demencí v Táboře zatím zcela chybí. Město bude projekt financovat především z vlastních peněz. Počítá ale i s využitím dotace, která má pokrýt zhruba čtvrtinu nákladů.

Pokud pečujete o seniora, nechte ho dělat, co ještě zvládá, a nezapomeňte na vlastní odpočinek

Seniorka, generace, pečovatelka, stáří, hospic, nemoc, demence. Ilustrační foto

Lidé se dožívají stále vyššího věku. Podle poslední statistiky se délka života v České republice prodloužila na 82,1 roku u žen a 76,2 roku u mužů. S tím ale souvisí zvýšená potřeba péče.

V současné době existuje v Táboře domov pro seniory G-centrum, který má kapacitu 140 míst. „Nestačí však pokrýt velkou poptávku po službách pro seniory, v domově je neustále obsazeno a řadě žádostí tam nemohou vyhovět,“ vysvětluje Štěpán Pavlík hlavní důvody pro novou výstavbu.

Nové Centrum pro seniory bude proto velkým přínosem nejen pro lidi s alzheimerem. Pacientů s tímto onemocněním přibývá. Nejbližší centrum pro alzheimeriky je v Chýnově, jeho kapacita ale nestačí. Další specializovaná zařízení jsou až v Písku a Českých Budějovicích.

Pokud nenastanou nějaké komplikace s výběrovým řízením, začnou stavební práce ještě letos. Nejdříve bude třeba zbourat staré garáže a dílny, na jejichž místě bude nový dům stát. „Vlastní stavba by měla trvat zhruba dva roky, takže je reálné, že první nájemníci se do nového Centra pro seniory nastěhují na jaře roku 2022,“ uzavírá Pavlík.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související