V táborských Klokotech se modlila Marie Terezie i blízcí žrouta Balouna, připomíná nová stezka

15. říjen 2023 07:00

Táborské Klokoty mají novou naučnou stezku pro děti i dospělé. Novinka, která vznikla i díky participativnímu rozpočtu města, představuje prostřednictvím deseti zastavení bohatou historii a přírodní zajímavosti v okolí barokního poutního místa. Turisty čeká strmé stoupání Klokotskou alejí, která je součástí evropské sítě poutních tras do španělského Santiaga de Compostela.

„Tohle není jen tak nějaká poutní cesta, je to cesta, která má svoji slávu a historii. Stejně jako my se tady údajně kdysi škrábala Marie Terezie, aby se pomodlila u obrazu Panny Marie Klokotské. Bylo víc zajímavých osobností spojených s tímto místem. Jednou z těch známějších, byť fiktivní, je strýc Baloun ze Švejka. Jeho nejbližší se u matičky klokotské přimlouvali, aby Baloun nebyl takový žrout,“ vypráví Tobiáš Smolík, jeden z autorů naučné stezky.

Na komentovanou prohlídku se vydal i Šimon Kuncl. „My jsme moc rádi, že tady můžeme být. Líbí se nám, že to popisuje konkrétní lidské osudy a není to jen výčet dat. Můžeme se s tím ztotožnit, takže je to moc pěkné,“ chválí.

Čtěte také

Na konci cesty Klokotskou alejí se otevírá pohled na perlu barokní architektury – klášter v Klokotech. „Poutní kostely dost často vypadají takto. Jsou uzavřené prstencem ambitů a i když zvenku vidíme nějakou hradbu, je to hradba, která zve dovnitř, protože tam je bezpečné místo. To je cíl té pouti – bezpečné místo v duchovním slova smyslu, ale skutečně i fyzickém,“ připomíná Tobiáš Smolík.

Cílem stezky je podle něj seznámit návštěvníky s Klokoty, představit krajinu a památky v historických i kulturních souvislostech. „Návštěvníky stezky Křížem krážem Klokoty určitě čekají zážitky a nějaké nečekané souvislosti. Všechno to jsou dějiny vztahů, které chceme tou naučnou stezkou popsat,“ dodává.

Stezka je bohatě ilustrovaná ve svěžím komiksovém stylu, který obrázkům vtisknul kreslíř Lukáš Fibrich. A nudit se nebudou ani nejmenší návštěvníci, kteří se můžou zabavit hravými interaktivními prvky.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související