V Tučapech chybí pitná voda. Obec ji dřív musela dovážet v cisternách, teď pomáhají záložní vrty

18. červenec 2023 08:48

Pitná voda chybí kvůli suchu v Tučapech na Táborsku. Obec ji musela lidem vozit v cisternách. Teď pomáhají náhradní zdroje – vrty v jižní části Tučap, které vznikly právě pro tyto situace.

„Tady by měly být kaluže a nic tu není, nečvachtá nic. Přitom jsme v kolejích, kde by na jaře, začátkem léta měly být louže pro žáby. Tady je evidentně příčina,“ ukazuje starosta Tučap Pavel Novák v místním lese.

Je tady prameniště, které má vodou zásobovat tučapský vodojem. Voda ale kvůli suchu schází. Na vině je prý kůrovcová kalamita, po které zbyl vykácený les. Krajina kvůli tomu přišla o přirozenou schopnost zadržovat vodu.

„Došlo k dotěžení zbytku lesa, takže vznikla ještě větší holina. Z druhé strany samozřejmě došlo k osázení, určitým náletům, takže se les začíná přistiňovat, nicméně vody je stále málo. Dokonce ještě míň než předtím. Nátok, který byl kolem 70 až 80 kubíků, má teď asi 20 až 25 kubíků,“ dodává starosta.

Čtěte také

Obec řešila nedostatek vody jejím dovážením. V současnosti pomáhají i náhradní zdroje, dva záložní vrty v jihovýchodní části Tučap. Pavel Novák ale připomíná, že problém souvisí také s nárůstem počtu obyvatel v letních měsících.

Spotřeba vody v Tučapech vzrůstá hlavně o víkendech, kdy přijíždí i několik stovek chalupářů a rekreantů. „Odběr vody je potom enormní, to je ten zásadní problém. Pro běžný počet obyvatel i rozvoj obce je to dostačující, ale v době, kdy do Tučap přijede trojnásobek, někdy i čtyřnásobek lidí, jsou prostě špičky spotřeby,“ potvrzuje starosta.

Problém s nedostatkem vody mají i další obce v okolí. Podobně jako v Tučapech ho chtějí do budoucna vyřešit připojením k římovské vodárenské soustavě.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související