V ulicích Kraslic měří rychlost nové radary, doplní je úsekové měření

Kraslice na Sokolovsku vybavily ulice v centru města novými informačními radary. Nacházejí se především na hlavních tazích a taky v blízkosti základních škol. Radnice tímto způsobem reagovala na celkový nárůst dopravy a neukázněné řidiče, kteří překračují povolenou rychlost.

„Máme jich celkem šest, z toho tři jsou úplně nezávislé na dodávkách energie, neboť jsou napájené ze solárně. Zaměřovali jsme se samozřejmě na úseky, které svádí k nedodržování rychlosti. To znamená, široké, rovné a přehledné a také ty, kde je intenzita dopravy a samozřejmě úseky u škol,“ říká nezávislý starosta Jan Šimek.

Město za informační radary zaplatilo více než 400 000 korun. Reagovalo tak na zvyšující se provoz v ulicích a také na dopravní průzkum, který zjistil, že rychlost ve městě překračuje každý třetí projíždějící řidič.

„Jsou názory, že na ty největší piráty to asi působit nebude, ale věříme, že spousta slušných řidičů, kteří opravdu rychlost překračují z nějakého přehlédnutí, tak tady mají možnost, že na to překročení budou upozornění a tím větší bude šance, že jízdu přizpůsobí pravidlům,“ dodal Šimek.

Informační radary se v ulicích příhraničního města objevily historicky poprvé. V nejbližší době je doplní ještě úsekové měření rychlosti, za které už motoristů bude hrozit finanční postih. „Výchovnější a přísnější systém měření, úsekové měření, kde už budou následovat i pokuty, bychom chtěli spustit po vyřešení všech administrativních a legislativních požadavků, nejpozději v červnu,“ dodal starosta.

Podle něj radnice chystá i další opatření ke zlepšení bezpečnosti v ulicích, například v podobě vzniku nové jednotky městské policie.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio