V Uničově demolují jednu z dominant. K zemi jde 65 metrů vysoký komín, kterému místní říkají Jaromír

3. březen 2023 13:20

Obyvatelé Uničova se loučí v těchto dnech s jednou z dominant města. Pětašedesát metrů vysoký původně teplárenský komín zvaný Jaromír začali rozebírat dělníci. Důvodem je havarijní stav stavby.

„Přišel jsem se podívat, jak se demoluje komín, který pamatujeme odjakživa,“ říká Antonín Zbořil, který není zdaleka jediný, kdo se přišel podívat na demolici nejvyššího uničovského komína. Pětašedesát metrů vysoký komín, který stojí v ulici Bratří Čapků, teď postupně mizí z uničovského horizontu.

Podle Tomáše Myslivečka z demoliční firmy bylo nejhorší odstranit vršek komína. „Nejsložitější byl první díl, protože na něm byl přivařený ochoz. Zbylé dva, který jsme sundávali, už byly rychlejší,“ uvedl.

Komín byl poměrně výrazným prvkem ve městě. Horizont Uničova tvoří věž radnice, kostela a několik komínů. Tento, který v místě stál padesát let, byl nejvyšší. „Orientačně byl postaven něky okolo let 1973, 1975. Postavili ho z toho důvodu, že tady byla uhelná kotelna, která zásobovala celý Uničov. Když se to zrušilo a došlo k plynofikaci města, díky čemuž se přešlo na plynové kotle, tak už komín nebyl využívaný,“ přibližuje Miroslav Glacner, ředitel firmy, která komín vlastní.

Demolice komína zvaného Jaromír v Uničově

K zemi jde roky nevyužívaný komín kvůli svému špatnému technickému stavu, mohl ohrožovat okolí. „Nechali jsme si před dvěma lety dělat revizi, v níž byly vytyčeno například to, že ten komín je už na povrchu rezavý, že bychom ho měli natřít. Člověk se na to jako neodborník díval trošku s hrůzou. Když jsem ráno přijížděl do práce, tak jsem měl radost, že ten komín stojí. Zvlášť když třeba hodně foukalo,“ uvedl Glacner, podle něhož potrvají demoliční práce na komínu ještě zhruba deset dní.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio